Svédország tőrőlmetszett kapitalista piacgazdaság

A vagyon eloszlását tekintve az egyik legegyenlőtlenebb ország a világon, 250 000 emberre jut egy milliárdos és az összvagyonuk eléri a GDP 25%-át, ami adóparadicsomokra jellemzően magas érték. Mégis, a nagyon gazdagok itt inkább népszerűek, mert a piaci teljesítmény, létrehozni és tulajdonolni az IKEÁ-t, Volvo-t, Spotify-t, H&M-et, Tetra Pako-t nem szégyen és nem más kirablása. Teljesen világos, hogy az össztársadalmi jóléthez nagyban hozzájárulnak a gazdagok, még a vagyon külön adóztatása sem merül fel széles körben, mert kipróbálták a múltban és tudható, hogy nem működik. A svéd példából az is látszik, hogy nem a vagyoni egyenlőtlenség önmagában a probléma, sőt, az igenis jó, ha sok a kiemelkedő teljesítménytől megérdemelten gazdag polgár, ami orvosolandó probléma, az a szegénység és az esélyek induláskori egyenlőtlensége.

“If surprisingly few Swedes hanker for punitive taxes on the rich, that is also because many have concluded that they do not work. Sweden introduced wealth taxation in 1911, followed by three big increases in 1934, 1948 and 1971. By the early 1980s Swedes with a household wealth of about $600,000 (in today’s prices) faced a marginal tax rate of 4%. Combined with heavy taxation of income, the effective tax rate on investment exceeded 100% in some cases.

Despite these punitive rates, wealth taxation only made a minor contribution to Sweden’s generous welfare state—at most during the post-war period, it raised 0.4% of gdp.”

Forrás: Vakmajom a Facebookon