Szabó László: befektetési politika és teljesítmény (Concorde Alapkezelő)

Szabó László, a Concorde Alapkezelő Rt. vezérigazgatója által tartott beszámolót azzal kezdte, hogy személy szerint nagyon büszke a szakma által az év közepén megszavazott díjra: a „legjobb alapkezelő” minősítésre.

Az idei év tapasztalatai rávilágítottak arra a tényre, hogy az állampapír, mint homogén befektetési instrumentum nem létezik. A hosszú távú állampapír hozamok a 2. negyedévben negatív eredményt termeltek a befektetőknek, így az állampapírpiaci befektetési szaktudás felértékelődött. A második negyedévben minden befektető számára tisztává vált gyakorlati oldalról is az állampapírpiac kockázata.
Szabó László szerint az idei év bebizonyította, hogy a piac méretéből adódó negatív prekoncepció a BÉT-tel szemben nem állja meg a helyét, igen kedvező teljesítmény volt elérhető hazai részvénybefektetéssel 2002-ben. Ezzel szemben a szakember kiemelte, hogy a részvénybefektetések alapigazságai nem minden esetben eredményeznek pozitív hozamot (lásd hosszú távon jó befektetés a részvény – buy és hold stratégia). Ugyanez mondható el az automatikusan alkalmazott nemzetközi diverzifikáció csapdáiról.
Szabó László szerint a sikeres befektetési stratégiák csak egyéni meggyőződésből származhatnak, a tömeg, a piac követéséből nem.
A kis piac is lehet jó piac elsődleges bizonyítéka: a BÉT indexe a BUX az idei évben 11,1 százalékos hozamot biztosított forintban és a külföldi befektetők számára 33 százalékot dollárban.

A 2002-es év csapdái a következők voltak:

– külföldi részvénybefektetések;

– hosszú futamidejű államkötvények vásárlása;

– minőségre koncentrálás mellett a diverzifikáció elmaradása;

– visszafelé tekintés alapján történő befektetés.

A Concorde Alapkezelő konkrét teljesítményéről elhangzott, hogy ugyan az idei évben is folyamatosan az első három helyen szerepeltek saját kategóriájukban a Concorde alapok, ugyanakkor lényegesen fontosabb a hosszú távon stabil teljesítmény; a Concorde alapok az elmúlt 8 évben folyamatosan élvonalbeli teljesítményt nyújtott. A Concorde 2000 az elmúlt 5 évben rendre a legjobb teljesítményt nyújtotta (vegyes alap átlagosan 30 százalék részvény és 70 százalék kötvény aránnyal).
A kezelt vagyon nagysága 2002-ben 27,5 milliárd forintról 38 milliárd forintra növekedett. Szabó László a Concorde Alapkezelő szempontjából kiemelten fontosnak tartja az intézményi ügyfelek vagyonkezelését (nyugdíjpénztárak, biztosítók).

Forrás: Portfolio.hu – 2002. december 12.