Szaporodó észt gazdaság

Már majdnem 30 ezer észt e-állampolgár van. Jönnek a lokációtól független vállalkozást alapítani akarók, a digitális nomádok, a Brexit elől lelépő britek, a sokkal magasabb adók elől átugró finnek, a kleptokrácia elől menekülő, az EU-piacra bejutni kívánó ukrán vagy orosz vállalkozók és vállalkozások, amerikaiak is jelentős számban, törökök, akiket ellehetetlenített a diktatúra meg a korrupció, mindazok, akik élvezni szeretnék a relatíve egyszerű adminisztrációjú digitalizált észt környezetet. Elég fantasztikus ötlet, és az eddig megalapított 4000 (!) új cég közül ha csak pár tucat is lesz nagybani játékos, igen jelentős értéket adhatnak hozzá az észt gazdasághoz. Ez az innováció, ha igazán szárba szökken, rá fogja szorítani a versenyre az elkényelmesedett, bürokratikus államokat: vagy alkalmazkodnak, vagy olcsóbbak és egyszerűbbek lesznek, vagy megcsappan az adóalapjuk. Rájuk is fér. (305 honfitársunk is élt a lehetőséggel.)

A török hölgy sztorija külön beszédes. A törökök kitiltották a PayPalt, erre elvitte a turisztikai üzlete székhelyét e-Észtországba és ki is terjesztette a vállalkozás hatósugarát Európára…:

„Arzu is a professional tour guide from Istanbul who first founded her company as Walks in Istanbul. By 2015, she had built up a successful business after selling more than 600 walking tours, providing work for 12 local tour guides and earning a huge number of positive reviews online.
Then disaster struck. Political problems within the region led to a sharp decline in tourism as governments issued travel warnings for people stay away. Then PayPal stopped operating in Turkey so even those who did want to travel were unable to pay for her services. Fortunately, Arzu discovered e-Residency and then established Walks in Europe as an EU company so that she could access international payment providers, but also expand her business across the continent.”

Jelentkezők száma országonként

Forrás: Vakmajom a Facebookon