Székházépítés pszichológiája

Hosszú éveken át, befektetői (részvényesi) szempontból pozitív volt látni, hogy a MOL számára nem egy kacsalábon forgó iroda a lényeg, hanem az aktív, hétköznapi üzletmenet. Most eljött az idő, hogy az egyébként tényleg nagyon avítt és a cég bővülésével túl kicsivé váló székházat egy újra cseréljék. Bár az ízlés szubjektív, de szerintem egy lenyűgözően szép és modern irodaházzal gazdagodik a MOL és egyben fővárosunk. De miért éppen most?

Cash-flow termelés szempontjából még sose ment ennyire jól a MOL-nak. A támogató iparági környezet és az elmúlt pár év értékteremtő vállalati stratégiája miatt szárnyalnak a részvények (osztalékkal korrigálva, meghaladva a 2007-es csúcsot). Ezért egyáltalán nem véletlen, hogy most kerül sor egy ilyen presztízsberuházásra!

Forrás: Bloomberg

Forrás: Bloomberg

Nem kell messzire menni analógia után kutatva. Az OMV 2006-ban döntötte el, hogy egy hasonlóan impozáns irodaházat épít. Visszatekintve az alábbi grafikonon jól kivehető, hogy tette ezt a MOL-hoz hasonlóan egy gyors és igen erőteljes részvényáremelkedés után. Megvan ennek a pszichológiája. Mélyből jutunk gyorsan új magaslatra, ami mámorító, felerősíti az önbizalmunkat és a jövőbe vetetett hitünket és ilyenkor merünk nagyot álmodni. Bízzunk benne, hogy a történet nem úgy folytatódik, mint az OMV esetében (lásd ábra). Igaz a gazdasági világválságot nehéz lenne az OMV nyakába varrni. Részvényesként azért érdekes lenne látni, hogy hogyan térül meg e lenyűgöző épület koncepciója egy átlagos modern irodaházhoz képest.

Forrás: Reuters

OMV árfolyama (Forrás: Reuters)

Kiemelt kép forrássa: Dbox