Szektoradók más köntösben

Hoztam is ajándékot meg nem is – mondta az okos leány, mire bölcs Mátyás királyunk rászólt, hogy ugyan rejtse már el a csúnyáját. Mi is így vagyunk ezzel a Széll Kálmán Terv 2.0 kapcsán.

Teljesen egyértelmű, hogy a kormány nem tudja kivezetni a szektoradókat – egyértelmű volt már bevezetésük idején is – és most kicsit más köntösben visszahozza, pont úgy ahogy írtam erről nemrégiben (percadó már úgy tűnik lesz, a perecadót egyelőre hiányolom, de ami késik nem múlik). Az adók ugyanazokat a szektorokat célozzák, csak most már jellemzően nem közvetlenül a cégeket, hanem a tranzakciókat/fogyasztást szankcionálják.tovább emeli az ÁFA-kulcsot!

Alepvetően egyetértek azzal az iránnyal, hogy a fogyasztás legyen adóztatva a munka helyett (habár szerintem a társadalmi egyenlőtlenségek megszüntetése jegyében célszerû a vagyonadó is, de ez részletkérdés), mert ez ösztönzően hat a gazdaságra. A probléma makrooldalról továbbra is a folyamatos kiszámíthatatlansággal van, ami legalább annyira sokat nyom a latba ellenkező irányból, mint az alacsony adókulcs.

Ami a tőzsdei hatásokat illeti: valószínűleg a vállalatok és a fogyasztók valamilyen módon megosztoznak majd a költségeken, és megújított szektoradók egy része a vállalati profitokat fogja terhelni, más része pedig a lakosságot, és valószínűleg generál némi inflációt is a megemelkedett díjakon, költségeken, előfizetési tételeken keresztül.  

Ez összességében kedvező a hazai makromegítélés szempontjából, és (emiatt is) 3-évre előretekintve a nagy hazai tőzsdei cégek közül továbbra is az OTP-ben látom a legnagyobb árfolyamnövekedési potenciált. Az Mtel örülni fog ha fenn tudja tartani jövedelmezőségét, a MOL számomra erősen kérdéses, nem látom át, a Richter fejlesztéseinek termőre fordulásához évek kellenek, ám ha a hazai makrohelyzet javul, akkor az OTP profitabilitása nagyot ugorhat akár pár éves távon.

A kormány tehát hozott is ajándékot a Széll Kálmán Terv 2.0-val (makoroldalról) meg nem is (mert profitoldalról meg elvesz továbbra is) a tőzsdei részvényeknek…

A bíró okos leánya:
https://www.youtube.com/watch?v=awST87FBvTg

Forrás: zsiday.hu