Szepsy mester „Oscart” kapott

Jólesik látni, hogy vannak kimagasló teljesítmények a környezetünkben. Bennünket ezek késztetnek arra, hogy a magunk területén mindent megtegyünk a Jóért. Szepsy Istvánnak, akihez közel két évtizedes ismeretség fűz, ezúton is gratulálunk!

bb

Sejthető volt, hogy valami történni fog. Az éveken át tartó kitartó munka, és a fejlődés iránti elkötelezettség elismeréseként november 8-án Olaszországban a Comói-tó partján a Villa d’Este luxushotelben tartott World Wine Symposiumon másod ízben adták át a borvilág Oscarját. Az elismerést idén Szepsy István kapta – írja a MÁD, Tokaj-hegyalja blog.

A világ legmagasabbra értékelt csúcsborainak találkozóját Francoiş Mauss hívta életre öt évvel ezelőtt, melyre a borvilág legmagasabb presztízsű borászatainak vezetői is áldásukat adták, és ezt nem csak levelükben, de jelenlétükkel is erősítik. A keresztapák – Alain Vauthier (Château Ausone), Aubert de Villaine (Domaine de la Romanée-Conti) Angelo Gaja (Gaja), Egon Müller (Weingut Egon Müller), Pablo Alvarès (Vega Sicilia) – közösen jegyzett levelükben részletezik, tudatában vannak, hogy a bor nem csupán a történelem során, de ma is hatalmas kihívásokkal néz szembe többek közt a globalizáció, az új piacok megjelenése folytán, ugyanakkor bíznak benne, hogy a nehézségeket az egész borvilág hasznára lehet fordítani, ezért is támogatják az alapítót a Wine Symposium létrehozásában, extra jelentőséget tulajdonítva annak, hogy az öreg kontinens szívében Olaszországban van a székhely.

A keresztapák kiemelik, hogy a Wine Symposium alkalmat ad arra – először a történelemben –, hogy a legtekintélyesebb bortermelők, döntéshozók, és megrendelők találkozzanak és megosszák egymással tudásukat és bor iránti szenvedélyüket. Mint a keresztapák írják, „egyesítjük erőinket a tökéletesség, a minőség és a professzionalizmusért folytatott harcban.”

villa d-este szi k

2013. nov. 8. Les Seigneurs du Vin-díj’ kitüntettje Szepsy István

A World Wine Symposiumot idén ötödik alkalommal rendezték meg a Comói-tónál. Ez évtől a rendezvénynek otthont adó luxushotel a Villa d’Este nevét viseli az exkluzív esemény, azaz Villa D’Este Wine Symposium (VDEWS), melynek célja, hogy a globális boripar szereplőit összehozza közösen gondolkodni és vitatkozni a csúcsborok érdekében. Borászati teljesítményt a VDEWS első ízben 2012-ben ismert el, a díjazott Helmut Dönnhoff volt, aki a németországi Nahe borvidéken huszonöt hektáros birtokon gazdálkodik, Jancis Robinson MW 2010-es és ’11-es Rajnai Rizlingjét a legjobb német rizlingként tartja számon.

A VDEWS a termelők, kereskedők, újságírók, politikusok és műgyűjtők részvételével természetesen a borról folyó diskurzus jegyében zajlik, azzal a fontos kitétellel, hogy a bor nem csupán kereskedelmi árucikk, hanem olyan termék, ami történelmi és kulturális dimenziókat hordoz magában, így kötelezően védendő és támogatandó.

villa deste szepsy podium k

Szepsy István

Forczek Ákostól, Szepsy István angliai importőrétől tudom, hogy idén a VDEWS fő témája az európai borászatok és termőhelyi különlegességek körül forgott, melyen Szepsy István Tokaj-hegyaljáról tartott előadást, majd a szombati gálavacsorát megelőzően megkapta „Les Seigneurs du Vin” magyarul a Bor Urai névre keresztelt díjat, melyet a borászok Oscar-díjának tekinthetünk.

Francoiş Mauss a díj odaítélésének indoklásában kitért a bő egy évszázaddal ezelőtti dicsőséges időkre majd részletezte a kommunizmus okozta rombolást és kiemelte, hogy Tokaj és benne Szepsy István bő húsz éve miként küzd, hogy újra felépítse a kultúrateremtő luxusterméket. Soha nem volt ekkora szükség olyan embereke, akik tudják, hogy mit és miért csinálnak, idézte Forczek Ákos a díjátadón elhangzottakat.

A négynapos esemény során a résztvevők több ezer eurós részvételi díjért több lélegzetelállító, például Chateau Cheval Blanc és Egon Müller vertikálison mélyülhettek el szenvedélyükben.

Szepsy István Olaszországból hazatérve faggatózásomra elmondta, nagy megtiszteltetésnek vette a meghívást, és számára is csak a helyszínen derült ki, hogy mennyire elképesztő – reggelitől vacsoráig tartó – gasztronómiai esemény a VDEWS, és amit még ő sem tapasztalt korábban, de a Villa d’Este-ben igen, hogy maga Aubert de Villaine kóstoltatta a Domaine de la Romanée-Conti borokat.

villa deste galavacsora k

Természetesen saját boraiból is bemutatott néhányat Tokaj-hegyaljáról tartott előadását megelőzően és azt követően. A legnagyobb sikert a száz százalékban új hordós tétel, a mára már szépen integrálódott 2007-es Szent Tamás Furmint aratta, bár mint Szepsy István megjegyzi, ez csupán egy kísérlet, kötelező próba. Ezen kívül a vendégek – akik közt szép számmal volt dúsgazdag orosz – és a borászok is odavoltak a 2011-es Úrágya ásványosságától, és természetesen a 2008-as Szamorodni, valamint a 2007-es és 2006-os – utóbbi aszút a gálavacsorán szolgálták fel – Szepsy Aszúkért is lelkesedtek.

Isten éltesse A Bor Ura díj” kitüntetettjét!