Szingapúr a kivétel, és nem a szabály

Ez az egyetlen olyan autokrácia a világon, ahol nincs politikai- és sajtószabadság, mégis van igen nagy jólét. Máshol ez lehetetlen, csak a nagy és teljeskörű szabadság, a liberális demokráciák tudnak tartósan magas életszínvonalat biztosítani (egy-két olajmonarchiától eltekintve, de az se tart örökké). Hogyan lehetséges? Úgy, hogy Szingapúr kb. egy felvilágosult abszolutizmus, a politikai elit tkp. egy család, nem fosztja ki a gazdaságot, totális politikai hatalmát nem váltja totális gazdaságira, nincsenek vérszívó oligarchák, a korrupció elenyésző (korrupció percepcióban 4. legjobb a világon) és vasszigorral büntetik, az igazságszolgáltatás független és megbízható. A vállalkozás nagyon szabad és valódi szabadversenyes kapitalizmus van (ease of doing business besorolása: 2. a világon!), ezért sok cég telepszik meg és nagyon sok vagyonos magánszemély, főleg kínaiak is idemenekítik a pénzt, mert ha a törvényeket betartja és rendesen adózik, itt nem fogja meglopni/bebörtönözni/kinyírni az állam, mint a kommunista diktatúrában. Ezen kívül még van egy nagyon hatékony egészségügye, és igen jó oktatása, PISA tesztek rendszeres élszereplője (2015: 1. 2018: 2. legjobb a világon), és magas jóléte, 4 500 dollár körüli havi átlagbérrel.

Szingapúrban nem jön a haver, hogy kicsavarja a kezedből a céged, mert az a haver egész pereputtyával már rég börtönben ül. Hogy aktualitást is vegyünk: a szingapúri járványügy nemcsak az egyik legjobb a világon, de ebből következően teljesen transzparens is, minden adatot közölnek, fel sem merül a gyanú árnyéka, hogy egyrészt töketlenek és bénák, másrészt össze-vissza hazudoznak, de éjjel-nappal, mint a vízfolyás. A napi esetszám amúgy egy második hullámmal épp kilőtt az űrbe, nem festik.

(Egyébként nem élnék ott, művészeti élet pl. halott, tombol a bárgyú giccs, és fullasztó a párás hőség. Ottani kínai ismerősöm rendszeresen az európai életről hozsannázik.)

Forrás: Vakmajom a Facebookon