Szolárpark – 14 hónap alatt 25% – garantált hozam

Úgy tűnik nekem ez a szerep jutott. Kapom a befektetési tippeket. De ami még fontosabb, némelyikkel foglalkozom is. Ez esetben egy szolárpark bővítéssel, ami 25%-os bruttó hozamot ígér, de egészen biztosan (mármint, az egészen biztos, hogy ennyit ígér). Pitfalls of investing…

A mai napon tehát kaptam egy telefonhívást és utána egy e-mailt. A lényegét röviden vázolom: Egy svájci holding Eu zöldenergia programhoz kapcsolódó szél- és napenergia parkot bővítene. 20 éves szerződéssel rendelkezik Olaszországgal, aki állítólag ma a legdrágábban veszi az alternatív energiát.

A feltételek (a nyelvtani pontosság érdekében idézem az e-mail-t):
“1. Minimum 2 mill. EURO-val lehet indulni –  mely érték esetekben tárgyalható !  – ilyen volumenű szerződés a napokban került aláírásra –
2. Minden megállapodás egyéni biztonsági feltételeket tesz lehetővé, az alaphelyzet: 14 hónapos futamidő – 25% bruttó hozammal!”

(Hmmm. Első gondoltatom, hogy a 25% előtti magányos kötőjel igazából nem is kötőjel, hanem mínusz 25%-ot jelent)

Persze ez csak részinformáció, egy titoktartási szerződés után minden info-t kiad a cég.

Nahát akkor nézzük! A 25 százalék hozam zseniális (ha nem mínusz). Akkor is ha 14 hónapra adják, ami éves szinten 21,5%. Úgy tűnik (bár nincs kimondva), hogy mindez ráadásul euróban. Ez azért jól jönne az 1-3 százalékos német hozamok mellett. Persze van alternatíva: a két éves görög állampapír hozama például éves 24% körül van euróban. Még veri is ezt az ajánlatot. Az is garantált. A görög állam garantálja. Ja, hogy az egyébként csődbe mehet? Háááát lehet, hogy ez is.
Szóval első kérdésem a telefonálóhoz ez volt: a garancia hivatalos bankgarancia-e? A válasz, hogy bár ő csak a kapcsolatrendszerével segít nyélbe ütni az üzletet, így minden részlettel nincs tisztában, de tulajdonképpen már szinte azt is mondhatja, hogy igen ez bankgarancia. Bár a kockázati faktort 1%-ban rögzítették (jó lenne tudni mi is lehet az a rejtélyes kockázati faktor, az ilyenek ugyanis általában nyomasztanak egy bankgaranciánál :)).
Na jó. Akkor már rákérdezek arra is, hogy hozzám hogyan jutott el a kapcsolatrendszerén keresztül. Ki lehet a rejtélyes jóakaró, aki hozzám terelte ezt az ajánlatot? Válasz: Természetesen az interneten talált meg… Hmmm. Erős kapcsolatrendszert feltételez.

No sebaj. Nézzük a második feltételt: minimum 2 millió euró. Nem kis pénz, ami “érték esetekben tárgyalható”. Bár tudnám, mit jelenthet ez. Lehet, hogy szándékosan érthetetlen, hogy hátha rákérdezek később, de az is lehet, hogy nem.  Mindenesetre az, hogy a napokban már volt aláírva ilyen szerződés, azonnal bizalmat ébresztett bennem. Elképzeltem, amint fogja a tollat a rejtélyes euró milliomos befektető, aztán elképzeltem magamat is ugyanazzal a tollal, és szinte láttam, ahogy fogom én is, és hosszú kalligrafikus vonásokkal aláírom a minimum 2 millió eurós utalást. De lehet, hogy előtte azért tárgyalok róla, mert hát ugye ez azért határozottan érték eset. Ez a kép már majdnem elvette abbéli aggályom is, hogy egy szél- vagy napenergia beruházást (ami általában minimum 15-25 éves megtérülést igényel) hogyan lehet 14 hónapos időhorizonttal meglépni vagy értékelni. Egyáltalán mi van utána?

Száz szónak is egy a vége. Sokat gondolkodva felelős vagyonkezelőként, úgy vélem, hogy ez a beruházás nem baj, ha a kockázati tőke körében marad. Ahol ha 10 befektetésből 2 nem csődöl be, akkor már jó a hozam. Bár félek, abban a világban a 21,5%-os várt hozam kevés lesz. Egyáltalán nem biztos, hogy blődség, az sem, hogy szimpla átverés, lehet benne jó szándék is, de félek, ebből egyelőre kimaradok. Persze ha bárkit érdekel, nagyon szívesen megadom az úr kontaktját és felvehetik vele a kapcsolatot.