Szoríts, ha tudsz!

Mivel nekem fejben kb. 5 percbe tellett kiszámolni, hogy a legutóbbi Matolcsy-csomag nem elegendő a 3% alatti költségvetési hiányhoz, várható volt, hogy az EU sokkal alaposabb elemzése is hasonló következtetésekre jut. A különbség annyi, hogy az EU tud szankcionálni.

Én azt írtam (https://www.zsiday.hu/blog/megszor%C3%ADt%C3%A1s-kamatv%C3%A1g%C3%A1s) pár napja: Összességében egy továbbra is ingatag lábakon álló költségvetést látunk, de most már kissé alacsonyabb, nem 4% feletti, hanem inkább 3,5% körüli hiánnyal, ami kedvezőbb növekedési adatok esetén kissé alacsonyabb is lehet. Ha azonban sikerül ezt eladni” a nemzetközi szerveknek, az komoly eredmény lesz.” 

A vártnak megfelelően persze nem sikerült eladni a csomagot az EU-nak, ugyanis (https://www.portfolio.hu/gazdasag/adozas/matolcsy_bejelentette_lecsap_a_kormany_a_bankokra.174420.html): ..Ezzel azonban az Európai Unió nem értett egyet, hivatalos értesítést kaptunk október 15-én az Európai Bizottságtól. Ezek szerint a magyar költségvetési hiány 2013-ban 3,7-3,9%-ot érne el…”  Egyébként az EU láthatóan nagyjából ugyanazokat az intézkedéseket kérdőjelezte meg, amelyekről mások is és én is írtam.

Ezek után újabb csomagot kellett összeállítani, ami valóban leviszi a költségvetési hiányt 3% alá 2013-ban. A nagy igyekvés oka, hogy ha nem teljesítjük az EU-előírását, akkor megvonják a hazai gazdaságot életben tartó EU-s pénzeket, ez pedig jövőre is garantálná a recessziót. Az már csak zárójeles kérdés, hogy ha amúgy is teljesíteni kell a szigorú költségvetési elvárásokat, akkor miért nem írunk alá az IMF-fel, mikor tudható, hogy ennél többet az IMF sem kérne, nem vár el semmi mást, mint az EU, viszont csökkenthetné (bár a jelenlegi szintről már nem sokkal!) a finanszírozási költségeinket.

A bejelentett intézkedések nagyjából végrehajthatónak, a pénzek beszedhetőnek tűnnek, és semmi meglepetés nincs: a kormány ígéreteit továbbra sem kell komolyan venni, ha a szükség úgy hozza, simán megszegi adott szavát, felbont aláírt megállapodásokat. Ugyanez igaz pl. az árfolyamgát rendszerére is, amely szerint 5 évig 180 forinton rögzítik a svájci frank árfolyamát a törlesztőknek, de nyilvánvaló, hogyha szükség lesz rá, és ugyanez a kormány lesz akkor, simán meghosszabbítják még 5 évvel vagy tízzel. A közművezetékek megadóztatása viszont nagy öngól, ezek után nyilván senki sem fog fejleszteni, szép lassan lerohad az egész rendszer…

A bankoknak igencsak rossz hír a mai, komoly többletterheket várnak tőlük (bankadó+tranzakciós illeték duplázása), azonban szerintem a nagy részét egyszerűen áthárítják a lakosságra, így ez hatásaiban inkább egy ÁFA/SZJA-emelés keverékeként fog érvényesülni, és amit korábban írtam az OTP-ről nem módosítja. Sőt, még pozitív is lehet az OTP-re és minden más hazai eszközre is, mert ezekkel az intézkedésekkel valóban teljesíthető a 3%-os hiánycél, megmaradnak az EU-s pénzek, és IMF-védőháló nélkül is stabilak az adósságszolgálati kilátásaink, ezért különösen jó hír ez a kötvénytulajdonosoknak. (Egyébként az OTP-nek sokkal többet hozhatna ha a makrostabilizáció révén lecsökkenne a céltartalékképzés, mint amennyit bankadón bukik, tehát összességében még az is lehet, hogy ha ez a megállapodás közelebb visz anormál” üzletmenethez, hogy a hír a bankrészvényeseknek is jó)

Forrás: zsiday.hu