Szorongatott helyzetben a gyógyszeripari óriás

A legnagyobb generikus gyógyszergyártó cég, vagyis a Teva felől az elmúlt hetekben kedvezőtlen híreket hallhattunk, a cég árfolyama pedig július vége óta megfeleződött. Az amerikai gyógyszeriparban történő változások alapvetően rosszul érintik a generikus gyártókat, aminek egyik vesztese a Teva. Úgy tűnik, hogy fontos piacokat veszthet, ráadásul egy nagyszabású vállalatfelvásárlás is súlyosbítja a helyzetet. Az alkalmazkodás persze elindult, aminek köszönhetően javulhat a cég helyzete a közeljövőben.

A gyógyszeripari cégeket alapvetően kétféle csoportra oszthatjuk, mégpedig az originális és a generikus készítményeket gyártókra. A megkülönböztetés abban áll, hogy az originális működési modellnél az adott vállalat maga fejleszt ki bizonyos hatóanyagokat, készítményeket, míg a generikus gyógyszercégek pedig már bevált szabadalmak alapján készítik a termékeiket.

A generikus gyógyszercégek egyik óriásának az izraeli Teva számít a 9 milliárd dolláros bevételével, és az egész világra kiterjedő operációval. A cég története egy viszonylagos sikertörténetnek mondható, mindig jól időzítenek az új gyógyszerek megjelenésével, és köztudottan az árversenyben nagyon jól megállják a helyüket. Az elmúlt időszakban azonban arra kaphattuk fel a fejünket a vállalattal kapcsolatban, hogy a részvényének árfolyama folyamatosan esik, július vége óta csaknem 50%-kal van lentebb a kurzus.

Átalakulások a gyógyszeriparban: a Teva az egyik vesztes

Ez nem véletlen, hiszen számos kihívással áll szemben a Teva. A kedvezőtlen kilátások miatt óriási leírást (6,1 milliárd dolláros) hajtott végre, a második negyedévben ezért fordulhatott elő, hogy ugyanakkora volt a bevétele, mint a cég működési vesztesége. Ráadásul már a válságmenedzselésre is rászánta magát, aminek keretében például 75%-kal csökkentették az osztalékot (vonzó volt az osztalékhozama korábban), de azt is bejelentették, hogy 45 országból kivonulnak, és 7000 embert küldenek el (például Magyarországról is 500 főt), továbbá több eszközüket is értékesítik.

Amellett, hogy több elemzőház is rontotta a cég kilátásait, maga a Teva is gyakorlatilag minden fő soron pesszimistább lett. Tulajdonképpen a várakozások romlásának oka egyszerű: a generikus üzletág már nem nyújt olyan vonzó jövőképet, mint azt korábban gondolták volna.

Általános problémával szembesülnek a generikus gyógyszergyártók Amerikában, ugyanis a hatóságok olyan intézkedéseket hoztak, amik az utóbbi 2-3 évben nyomás alá helyezték a gyógyszerek árát (ez a bevételre és a nyereségre is károsan hat). A jövőben ez a nyomás folytatódhat, például úgy, hogy egyre gyorsabban engedélyezhetik a készítmények helyettesítőit, sőt bizonyos szabadalmakat könnyedén elvehetnek a cégektől. Ez alapján nem véletlen, hogy a szektorban beindult a konszolidáció és több vásárlásról is lehetett hallani, mert az organikus növekedés már nagyon nehéz.

Itt kezdődnek a problémák a Teva esetében is. A cég bevételének 20%-át egy készítményük adja, méghozzá a Copaxone, ami szklerózis multiplex betegségben szenvedők számára nyújt kezelési lehetőséget (ez éppen egy originális szer, ami szabadalmi védettséget élvezett idáig). Sokáig egyedül voltak a piacon, viszont az utóbbi egy évben több szabadalmi pert is elvesztettek. Az eddigi aranytojást tojó tyúkot jövőre várhatóan biztosan elvesztik és meg kell osztozniuk a piacon, ami óriási fájdalom a cégnek.

Ráadásul a Teva a lehető legrosszabb pillanatban, vagyis 2015-ben, a generikus piac csúcsán vásárolta fel az egyik nagy versenytársát, az Allergan Genericset. A cégért 40,5 milliárd dollárt fizettek (a Teva amerikai tőzsdén jegyzett részvényeinek piaci értéke összesen 17,45 milliárd dollár!), ebből 34 milliárdot főként hitel felvételével teremtettek elő, a maradék 7 milliárdot pedig Teva részvényekkel. A felvásárlások miatt óriásira duzzadt a cég hitelállománya (35 milliárd dollár felett), szerencsére az információk szerint olcsón sikerült hitelt szereznie, és 2020 előtt nem kell nagyobb összegeket kifizetnie a hitelezőknek.

Tovább tetézi a bajokat, hogy februárban váratlanul lemondott a cég vezérigazgatója is, és tartós megoldást azóta sem találtak.

Vajon merre tart a Teva?

A cég működése alapvetően nem változott meg, továbbra is szépen hoz az üzlet, évente kb. 4,5 milliárd dolláros szabad cash flow jöhet be, bár januárban még 6 milliárd körüli értékkel számoltak. Ha nagy szüksége van a társaságnak pénzre, akkor gyorsan el tud adni több olyan üzletágat is, ami 2-3 milliárdos bevételt hoz (már elkezdték felmérni a lehetőségeket, a korábban vásárolt Medis nevű gyógyszercéget el fogják például adni).

A költségcsökkentés és a működés racionálizálása működőképes irány lehet, ennek átmenetileg persze költségei is vannak, de később várhatóan kamatostul megtérül. Biztató, hogy a kutatás-fejlesztés nem állt meg, több olyan készítményük is a gyógyszer engedélyeztetési hivatal elfogadására vár, ami évente darabonként 2 milliárd körüli bevételt hozhat a konyhára (az éves bevétel 23 milliárd dollár körül alakulhat). Vélhetően hamarosan a vezérigazgatói pozíció is betöltésre kerül.

Egy másik generikus gyógyszeróriás, a Mylan (aki megtámadta a Teva szabadalmait) a második negyedéves jelentésében leírta, hogy a szabályozói bizonytalanságok miatt két generikus gyógyszer (például a Copaxone helyettesítője) indítását is 2017-ről 2018-ra halasztja. Ez jó hír, mert kap még egy kis időt a Teva, hogy válaszoljon a kihívásokra.

A befektetők jellemzően a rossz híreket túl szokták reagálni, a nagyobb tőzsdei forgalom (augusztus első hetében a Teva összes részvényének 30%-a megfordult a tőzsdén) is arról tanúskodik, hogy pánikszerű eladások is voltak, amikor az ár nem számított, csak az, hogy kisöpörjék a részvényeket. Ez alapján könnyen fordulhat még a Teva helyzete, ha csillapodnak a befektetők kedélyei, persze hosszabb távon ehhez szükséges, hogy a problémákon is felülkerekedjen a cég.