Szoros a verseny

Az alábbi, urán árfolyamgrafikont nézegetve biztos nagyon meglepődtek a Nuclearelectrica (SNN) nevű román atomerőmű üzemeltető cég vezetői, amikor a szintén román Nemzeti Urán Vállalat (CNU) azzal lepte meg őket újévre, hogy 76%-kal megemelnék az általuk szállított urán árát. Jócskán a piaci ár fölé és a két éve kötött, még egy évig életben lévő szerződés ellenére.
A dolog pikantériája, hogy mindkét cég állami, ennek ellenére az SNN közölte, hogy akkor ők mostantól inkább a kanadai Camecótól vásárolnának uránt. Ezt pedig már a politika sem hagyta szó nélkül, Románia korábbi elnöke, Basescu elővette a jól ismert, második világháború korabeli retorikát: „A kanadai ár csak addig lesz kedvező, amíg Romániában meg nem szűnik az urántermelés. Aztán már a kanadaiaktól fogunk függni, vagy…” – tette hozzá elrettentő céllal, de valójában csak elgáncsolva az eddig felvázolt, egyoldalú kiszolgáltatottságra építő logikát – „…az oroszoktól.”

Lehet, hogy Románia egyre több (…és több) területen hagyja le Magyarországot, de a piacgazdaság és a globalizáció előnyeinek megértésében még fej-fej melletti a küzdelem.

Kiemelt fotó forrása: MTI, tudasbazis.hu