Szupersztárok

Ahogy mondani szokás, a piacok nem feltétlenül a legpontosabb előrejelzői a gazdasági/politikai eseményeknek, de az biztos, hogy az egyik legobjektívebbek. Hiszen általában jól informált emberek (nem jól informáltként fogadni szinte biztos bukás, úgyhogy ők idővel kikopnak) teszik fel pénzüket az egyes kimenetekre, és ha valami félreárazás látszik, akkor a legjobban informáltak addig fogadnak, amíg helyre nem állnak az árak.

Ugyan a fenti gondolatmenet inkább csak hosszabb távra érvényes, de azért ebből a szempontból nagyon érdekes a következő két ábra. Az első táblázat azt mutatja, hogy 2017-ben az egyes indexekben található legnagyobb kapitalizációjú vállalatok árfolyama nőtt a leginkább.

Egyes indexekben található legnagyobb kapitalizációjú vállalatok árfolyam-alakulása 2017-ben

Egyes indexekben található legnagyobb kapitalizációjú vállalatok árfolyam-alakulása 2017-ben

Mondhatjuk, a piacok árazzák a „szupersztár” gazdaságot, azaz, hogy az egyes termékek piacán a legnagyobb szereplők a versenyelőnyüket kihasználva olyan piaci dominanciára tesznek szert, hogy idővel mindenhol kvázi monopóliumokat látunk majd, akik annak a piacnak a teljes nyereségét bezsebelik. Jó példa erre az Amazon, a Facebook vagy a Google, akik kiemelkedő szolgáltatást nyújtanak, cserébe az egész világ őket használja.

Van egy másik ábránk, ahol az látszik, hogy a BÉT-en éppen ellenkező folyamatok zajlottak tavaly. Itt a kis cégek hasítanak a nagyokhoz, azaz a BUX indexhez képest – mondhatjuk, itt mások a szupersztárok.

Szupersztárok a BÉT-en

Szupersztárok a BÉT-en

És ha már arról írok, mit áraz a piac: a fenti grafikonon a pöttyök a február 25-i, hódmezővásárhelyi polgármester-választás időpontját, egyben a Mészáros-részvények esésének kezdetét jelölik.