Szuverenitás és gazdaságpolitika

Többször volt már erről is szó, és most egy nagyon jó hozzászólást találtam Varró Lászlótól a fenti témához, nem is nagyon van mit hozzátenni:

Tegnap érdekes beszélgetésem volt egy euró tízmilliárdokat mozgató cég képviselőjével arról, hogy miért nem fognak Magyarországon beruházni (jellemző módon hónapok óta ez volt az első beszélgetés, ahol magyarországi beruházás egyáltalán elvi lehetőségként felmerült). Az úriember két dolgot említett: ‘’Magyarországon a beruházás elkészültével a kormány bármikor közölheti velünk, hogy ez nem a te létesítményed, elvettem, és akkor semmilyen jogorvoslati lehetőség nincs’’, illetve úgy vélte, hogy a makropénzügyi helyzet Magyarországon törékeny, az ország lehet, hogy segítségre fog szorulni, viszont a kockázatokat jelentősen növeli, hogy eközben külpolitikája szisztematikusan felbőszített minden szereplőt, akinek a segítségére rászorulhat. Sok tekintetben tipikus beszélgetés volt, és jól illusztrálta azt, hogy mindazon intézmények, amelyek a kedvező beruházási környezetet és a gazdasági fellendülést hozzák, a szuverenitás korlátozását jelentik. A magántulajdon szentségének védelme és a szerződések pártatlan betartatása egy olyan jogi intézményrendszert feltételez, amely korlátozza az állam és a politikai döntéshozók mozgásterét. Németországban azért alacsonyabb a beruházások kockázati prémiuma, mint Venezuelában, mert a német állam kevésbé szuverén, bizonyos dolgokat, amelyet Venezuela megtehet, a Németország nem. Az ipari forradalom nem az abszolutista monarchia Franciaországban bontakozott ki, ahol a király valóban, a szó eredeti értelmében szuverén volt (Az Állam én vagyok), hanem abban a Nagy Britanniában, ahol parlamenti és bírósági jogintézmények valamint egy általános politikai kultúra korlátozta az államot, és így érdemes volt a bárói címért való lobbyzás helyett gőzgép építésbe fektetni. Ami pedig a külpolitikát, és Magyarország európai megítélését illeti, sem tegnapi beszélgetőtársamat, sem a hasonló pozícióban lévő embereket nem érdeklik a részletek. Egyáltalán nem volt kíváncsi arra, hogy a mostani rossz megítélésünk csak egy balliberális aknamunka az elmúlt nyolc év katasztrófáiból kemény munkával az országot kivezetni próbáló kormányzati cselekvéssel szemben. Ha Magyarország kapcsolata akármilyen okból megromlik Magyarországnál erősebb, befolyásosabb és Magyarország számára fontos szereplőkkel, az a magyar külpolitika kudarca, full stop.”

Egyébként innen van , de nem fontos, mert maga a cikk nem olyan érdekes:
https://velemenyvezer.blog.hu/2012/02/17/szuverenitas_demokracia_az_eu_tenyleg_elveszi?utm_source=cimlap&utm_medium=link&utm_content=2012_02_17&utm_campaign=index

Forrás: zsiday.hu