Támadnak a pomogácsok!!!

A spekulánslobby láncoskutyája, az S&P hitelminősítő hátbatámadta a magyar gazdaságot és leminősítette az ország adósságát:
https://www.portfolio.hu/gazdasag/leminositette_magyarorszagot_a_standard___poors.176175.html

Erre az elképesztő gonoszságra válaszul az NGM  nagyszerû riposzt-közleményt adott ki, amely a pénteki partiba indulóknak meg is adta az alaphangulatot, semmiféle mesterséges rásegítésre nem lesz szüksége annak, aki ezt elolvassa:
https://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/hirek/komolytalan-minosites-a-standard-poors-hitelminositotol

Idéznék belőle:

Ma már nem lehet komolyan venni a hitelminősítőket. Mára gyakorlatilag a világ összes országát leminősítették. Nem maradt már senki, ezért ez a helyzet már csak a hitelminősítőket minősíti. A legnagyobb hitelveszteséget maguk a hitelminősítők könyvelhették el a válság éveiben. A hitelminősítők ezért a múlt részei…Mindezek után a S&P komolytalanná vált, mert az általa is elismert eredmények ellenére megpróbálja a magyar gazdaságot olyan kategóriába sorolni, ahol nem található olyan ország, amelynek 3% alatt van a költségvetési hiánya, csökkenő pályán van az államadóssága és tartós aktívumot mutat a folyó fizetési mérlege. Mindezek alapján eljött az ideje, hogy a spekulánsok egyik lobby intézménye, a Standard&Poor’s önmagát minősítse le.”

Az NGM közleményében egyébként sok igazság van, amikről már én is többször írtam, pl. Magyarország költségvetési hiánya valóban szépen kordába lett terelve, adósságunk nagy, de az európai átlagnál alacsonyabb és kezelhető, fizetési mérlegünk pozitív, stb. Ez mind igaz, és mind nagy eredmény. A fő probléma azonban az, hogy a közlemény elárulja, a kormányzat nem is érti, fel nem foghatja, hogy mi a hitelminősítők baja. Ők csak azt látják, hogy egy csomó mutatót sok munkával, küzdelmesen helyrekalapáltak, és ezt mégsem ismerik el nekik. Bármit tesznek, mindig csak a kifogásokat kapják mindenhonnan: EU, IMF, hitelminősítők. Logikus konklúziójuk: ezek direkt bántanak minket. Kettős mérce. Összeesküvés. Szilveszteri pezsgőmámorban úszó brókerek támadása. Veszett a világ.

A magyar gazdaságpolitika nem érti a kiszámíthatóság és bizalom szerepét a gazdaságban, márpedig, mivel a gazdaság emberek kapcsolatára épül (és éppen ezért a közgazdaságtan mindig is társadalomtudomány marad), legfontosabb építőeleme, alapzata mindig is a bizalom. Ha ez nincs, akkor nincs semmi. Ha nem építünk alapot, akkor felépíthetjük a legszebb falakat, szobrokat, mellvédeket, tetőt, mindez semmit sem fog érni, mert az első nagyobb eső el fogja mosni az egészet, és csak a romokat nézhetjük… 

***

Egyébként meg úgy tűnik, hogy továbbra is kitart a szerencsénk, a hozamvadász attitűd folytatódik, a perifériakötvények hozama csökken, a részvényárak ismét nőni látszanak, véleményem szerint él a carry-play szelleme. Naponta vagy két ember megkérdezi tőlem, miért ilyen erős a forint. A válaszom még most is ugyanaz: 6-0. Hat százalék nálunk a hozam, nulla százalék a fejlett világban. Amíg nincs óriásdráma valamelyik nagyobb gazdaságban, vagy a kormányzat nem követ el valamilyen szarvashibát, addig jönni fognak a lepkék a fényre, akarom mondani a külföldi befektetők az állampapírpiacra. A leminősítés tehát okozhat megingást a forint árfolyamában és az állampapírpiacon is, de szerintem nem lesz tartós: a hozamvadászat egyelőre mindent űberel. Ha ebben változás lesz, az nagyon nagy baj lesz nekünk.

Forrás: zsiday.hu