Tanulságos tőzsdei sztorik a múltból

Az unikális, az elmúlt évszázadok tőzsdei manipulációit, mániáit és az ezek következtében létrejövő válságokat összegyűjtő kiadvány most újra elérhető a Portfolio.hu könyvesboltjában. A Mániák és válságok a tőzsde hőskorában című kötet szerzője, Zsiday Viktor roppant mulatságosan mutatja be ezeket a sztorikat, és von azonnal párhuzamot korunk eseményeivel.

Szabó László aktív tőkepiaci befektető, a Concorde Alapkezelő Zrt. IT elnökének ajánlása:
A tőzsdetörténet emblematikus eseményeinek bemutatása sokunk számára lebilicselően érdekes, de a gyakorló befektetők számára legnagyobb erénye mégis inkább tanulságaiban rejlik: Hoffman állatmeséihez hasonlóan a történetek felszíne alatt ott örvénylik a tömény filozófia. Felszisszenünk a távoli hősök és antihősök trükkjein, kapzsiságán vagy éppen butaságán, de nem gondolunk bele a nagy krachokban tönkrement emberek mindennapos tragédiáiba.
Az emberi képzelet – főleg, ha nem e hétköznapokat célozza meg – határtalan, de a Zsiday Viktor által bemutatott történetek bizonyítják: a valóság még ennél is színesebb! A valóság szivárványában azonban a brutálisan sötét színek is megtalálhatók. Népszerű a mondás: „az élet a legjobb tanítómester”, de kevésbé ismert ebben a témában a nekem tetsző gondolat: „a tapasztalat a legrosszabb tanítómester. Először van a vizsga, s csak utána az oktatás.” Milliónyi tönkrement tőzsdei befektető tudja megerősíteni, hogy a második idézet az életszerű. A bukás ellen pedig kevés az orvosság. A kevesek egyike elődeink tapasztalatainak megismerése, feldolgozása, s a tapasztalatok leszűrése.
Mi, emberek nem tudunk elvonatkoztatni attól a világtól, amelyben szocializálódtunk, s nagyon kevesen vannak, akik meg merik kérdőjelezni az őket körülvevő környezet tapasztalati axiómáit. Nassim Taleb kiváló könyvében (The Black Swan) meséli el a disznó történetét: a disznó életének minden napját megédesíti a gumicsizmás ember, aki néhány jó szó kíséretében önti a moslékot nap, nap után a vályúba, így nem csoda, ha az okosabb háziállatok közé sorolt malac hosszabb statisztikai számítások után megalkotja Röfi első törvényét, miszerint az ember a legjobb barát. Négyszáz mintavétel, minden esetben azonos eredmény, nulla eltérés, mi ez, ha nem általánosítható szabály? És milyen a disznó élete?! Egy, csupán egyetlen picike eltérés: a gazda kezében ezúttal nem a bödön van, hanem egy idegenül csillogó ismeretlen tárgy, s néhány perc földbe döngöli az oly nehezen összehozott öröknek tűnő igazságot! Bizony, ez nálunk embereknél sincs sokkal másképp.
Kevés jobb befektetés van ennél a könyvecskénél. Egyetlen kisebb méretű brókeri megbízás jutalékáért megismerhetjük az elmúlt pár száz év legnagyobb tőzsdei csapdáit, amelyek kisebb mutációk után bizonyosan a jövőben is megismétlődnek. Zsiday Viktor remek könyvének segítségével remélhetően az olvasók elkerülhetik ezeket a veszteségeket. Strong buy!

Forrás: Portfolio.hu – 2013. július 2.