Tavasz

Miközben Európa-szerte kitört a tavasz, és nem csak a természetben tombol az újjászületés, hanem a gazdaságban is, egy hirtelen áprilisi vihar látszik kerekedni. Görög barátaink fejjel mennek a falnak, és az európai döntéshozók láthatóan eléggé belefáradtak már a Varufakisz-féle tárgyalástechnikába, és nem fognak nagyon meglepődni ha a görögök becsődölnek vagy azon sem, ha kilépnek az eurózónából. A görögök követelései értelmetlenek (GDP-növekedéshez kötött kamatozást ui. a nagy recesszió ELŐTT kellett volna bevezetniük, nem most, amikor már pont abban érdekeltek, amit amúgy is megkaptak: az alacsony nominális kamatszintben), érthetetlenek, és ahogy elnézem, inkonzisztensek is. Szeretnének egyszerre megfelelni a választói akaratnak is, meg bennmaradni az EU-ban. Habár úgy tűnik, hogy lenne találkozási pont, valahogy mégsem tudják megragadni ezt. Persze lehet, hogy az egész csak a görög stratégia része, de egyre gyanúsabb, hogy addig okoskodnak, amíg kipottyantják magukat az Unióból. Az ezzel kapcsolatos félelmek pedig elkezdtek megnyilvánulni a piacokon: olasz, spanyol hozamok fel, részvényárak le. Könnyen lehet, hogy az Odüsszeia hetvenkettedik része fogja kiváltani az európai részvénypiaci korrekciót, de ennek ellenére úgy gondolom, hogy az európai felívelés gazdaságilag töretlen marad. Az alacsony olajárak, a gyenge euró, a QE által mélybe nyomott kamatok mellett nagyon erős fellendülés látszik a banki hitelkiáramlásban is, és ez azt jelenti, hogy idén akár egészen meglepően magas európai növekedés is lehetséges. Ráadásul az esetleges görög kilépés sem okozna rövid távú sokknál többet. Gyors, akár mély korrekció is jöhet tehát európai részvényekben, de úgy vélem, hogy az idei évben töretlen marad a bika.

A másik izgalom Kínában van: a lakosság átállt a lakásspekulációról a részvény-spekulációra és elképesztő pénzek áramlanak a tőzsdére, amely hatalmas áremelkedést váltott ki. Az elmúlt hetekben már annyi új értékpapírszámlát nyitottak, mint 2007-ben (az előző piaci csúcs: mindenki emlékszik még a Shanghai Expresszre), ez tehát figyelmeztető jel, hogy a lakossági vásárlás a mánia-fázisba érkezett, és itt is könnyen lehet mély korrekció, de 2007-ben sem a sok új számlanyitás (2007. tavasz) jelezte a csúcsot, hanem azután volt egy még újabb felívelés, amikor már sem a piaci momentum, sem a beáramló friss pénz nem támogatta ezt az emelkedést, tehát borzasztó sok divergencia volt (2007. nyár-ősz). Ha most is hasonló lesz a helyzet, akkor a valamikor bekövetkező korrekció után valószínűleg számíthatunk még új csúcsokra – de tény, hogy a helyzet kezd forrósodni.

Magyarország: itt úgy tűnik visszatért a Kádár-korszak, a gondoskodó állam mindenkit mindenből kiment, függetlenül attól, hogy ez jogszerű, társadalmilag hasznos és milyen hosszú távú hatásai lesznek. Azonban egy megindult fellendülés idején még az ilyen ostobaságokkal sem lehet megtörni a növekedést: a hét szűk esztendő után tart a hét „bő” esztendő – a felelőtlen tettek gyümölcsét sajnos majd hosszabb távon fogjuk leszüretelni. Ugyanakkor a hitelpiacunk még mindig zsugorodik, és ahogy egy évvel ezelőtt írtam róla, célszerű lehet kiterjeszteni valamiképp az ingatlanpiacra is az MNB NHP programját – most történtek ezzel kapcsolatban célzások. Ráadásul – nem meglepő módon – az állami tulajdonú bankrendszer erős versenyt fog támasztani az újonnan forintosított hitelek piacán (lásd az MKB mindenhol fellelhető hirdetéseit) és az alacsonyabb kamatok révén megmaradó elkölthető lakossági jövedelmek részben a fogyasztást fogják erősíteni. A jegybanki és kormányzati intézkedések hatására tehát 2015-16 is erős év lehet még a magyar gazdaságban.

A fenti forgatókönyv mellett persze az infláció is vissza fog térni: az EU-ban is jól látszik, hogy a szolgáltatásárak inflációja viszonylag stabil, és jövőre már nem lefelé hanem valószínűleg felfelé tolják az árindexet a nyersanyagok, úgyhogy hirtelen könnyen ismét 2%-os infláció környékén találhatjuk magunkat, akkor pedig az európai QE-nek lőttek.

eu-inflacio

Forrás: Eurostat

Az európai deal nagyjából az lehetett, hogy a németek azt mondták: „rendben, csináljátok ezt a QE-t, ha már mindenki annyira követeli, bár mi igazán rühelljük, de ha az inflációnak az első, legapróbb csírája megjelenik, azonnal abbahagyjátok”. Szerintem ez 2015 végén–2016 elején megtörténik, így minden fogadkozás ellenére sem fogják 2016 szeptemberéig csinálni a QE-programot az európaiak – ez pedig majd a kötvényhozamok hirtelen megugrását okozza.

És ha már tavasz, most volt a Titanic Filmfesztiválon ez a film. Ha valakinek tetszett az Alien meg a Before Sunrise (bár ez a metszet nem lehet túl nagy), annak ez a film is tetszeni fog. :)

Forrás: www.zsiday.hu