Távlatok

Nem mintha a közeljövő szempontjából számítana, de azt hiszem, hogy a globális adósságválság más pályán fut, mint amit eredetileg gondoltunk, és ez a következő éveket jelentősen befolyásolhatja, ezért gondoltam, írok róla pár sort.

Az adósságválságok normálisan” úgy zajlanak le, hogy sok év alatt felhalmozódik egy csomó adósság, és egy idő után nem lehet tovább növelni azt, ekkor elkezdődnek a bedőlések, a hitelesek nem tudják fizetni a kamatokat, csődök vannak, leírások, és a gazdasági szereplők nem is hajlandóak több hitelt felvenni – még ha tudnának sem – de nem is tudnak. Ezért megindul a hitelvisszafizetés, a deleveraging”, amikor a gazdaságban a hitelek GDP-hez mért aránya elkezd folyamatosan csökkenni, és ez a folyamat jellemzően 1-2 évtizeden át zajlik, amíg a válság előttinek felére-negyedére esik az eladósodottság szintje. Ezalatt nem nagyon van növekedés, a bankrendszer összezsugorodik, a munkanélküliség jellemzően magas, és társadalmi feszültségek, háborúk is gyakran velejárói  ennek a fázisnak.

Jelenleg azonban – a várakozásokkal ellentétben – nem ez történik! Miután a jegybankok olyan alacsony szintre vitték le a kamatokat, és olyan unortodox eszközöket alkalmaztak, amelyekre kevés példa van, ezért a hitelek borzasztóan olcsóvá váltak. Jelenleg a rövid lejáratú hitelek reálkamata bőven negatív, és  hosszabbakon sem nagyon van reálkamat. A nagyvállalatok 1-2%-on kapnak akár hosszú évekre hitelt, miközben a lakossági jelzálogkamatok is olyan alacsonyra estek, hogy az adósságszolgálat aránya a jövedelmekhez képest sok országban évtizedes mélyponton van, azaz könnyen fizetik – a korábbinál alacsonyabb – törlesztőrészleteket. Emiatt a 2009-ben beindulni látszó hitelvisszafizetési hullám megállt, és a fejlett gazdaságokban valójában NINCS DELEVERAGING, ezt mutatják a statisztikák.

A lényeg tehát az, hogy hiába hatalmas továbbra is az adósságállomány (2008-9 óta nem nagyon csökken az adatok szerint), a kamatszintek összeomlásával nem nehéz a kamatszolgálat, ami miatt nincsenek rákényszerítve az adósok a hitelek visszafizetésére. Mindez azt is jelenti, hogy amennyiben beindul a gazdaság növekedése, akkor valószínűleg további hitelfelvételek lesznek, mert  annyira alacsonyak a törlesztőrészletek. Az elmúlt 2 évben (és várhatóan idén is) nagyon lassú gazdasági növekedés volt jellemző, mert a kormányzatok a korábbi jelentős költségvetési hiányaikat farigcsálták lefelé, ám mihelyst ez a folyamat véget ér (várhatóan Európában 2014-ben már nem folytatódik), akkor És ez lesz az a pillanat, amikor a jegybankok nagyon nehéz helyzetbe kerülnek, ugyanis ha megemelik a kamatszintet, akkor csírájában fojtják meg a növekedést, és új, mély recessziót idézhetnek elő. Ha viszont nem emelnek kamatot, akkor a gazdaságba korábban bepumpált sok friss pénz pillanatok alatt inflációt generál. Választhatnak tehát: jégkorszak vagy tűzhalál. Nyilvánvaló, hogy ez nem az idei év sztorija, hanem az ezután következő éveké, de jól látható, hogy mivel a jegybankok ismét nem engedték meg a gazdaság tisztulását”, a hitelek leépítését, ezért pár év múlva ismét válaszút elé fognak kerülni: engedik-e az elszabaduló inflációt avagy recesszióba taszítják a világot? A választ egyelőre senki nem tudja…

(én a kisebb ellenállás miatt az inflációra tippelnék, ami ellen a legjobb védekezés a reáleszköz lehet, például ingatlanok vagy olcsó részvények)

***

Mellékszál, de egyértelmű, hogy Magyarország más pályán halad, mint a fejlett országok. A jelentős devizahitelállomány miatt a törlesztőrészletek megugrottak, ezért súlyos adósságcsökkentés kezdődött, és zajlik még ma is. Bár az MNB várható unortodox politikája ezt megváltoztathatja, de idehaza pont úgy zajlik az adósságválság, mint ahogy a Nagy Könyvben” meg van írva: vérrel-verítékkel, időnként a szabályok átírásával, a bankok zsugorodásával csökken a lakossági és vállalati adósságállomány. Ez a folyamat még évekig eltarthat, de végül egészségesebben kerül ki belőle a gazdaság, mint a megelőző hitelfelvételi láz idején volt, amikor felelőtlenül egyszerre adósodott el az államháztartás, a lakosság és a vállalatok is.

Forrás: zsiday.hu