„Távolságot mint üveggolyót” – A migráció és a mikroökonómia alaptörvényei

„Mivel minden tranzitország rövid úton szabadulni akar a menekültektől, mára a Görögország–Németország közötti távolság átszeléséhez szükséges idő és pénz a korábbi töredékére esett, és ez bizony a kereslet drasztikus megnövekedéséhez vezetett.”

Melyik csúcs meghódítására indulnak el többen: a Mount Blanc-ra vagy a Mount Everestre?
Bár az Everestnek óriási a presztízse, mégis az előbbi a népszerűbb célpont, évente több, mint húszezren jutnak fel a tetejére.
Miért kedveltebb a Mount Blanc? Mert veszélytelenebb és jóval kevesebb időt, pénzt, energiát és felkészültséget igényel, mint a kivételes erőfeszítéseket megkövetelő Csomolungma legyőzése.
Mi történne, ha az Everestre 8500 méterig egy földalatti lift vinne fel és csak az utolsó métereket kellene gyalog megtenni? Nyilvánvalóan nagyságrendekkel nőne a látogatók száma.

Miért nőtt drasztikusan a menekültek/migránsok száma az elmúlt hónapokban?


Vélhetően több ok is szerepet játszhat, de az egyik legfontosabb, hogy a nagy dél- és közép-európai menekültpókerben mindenki úgy próbálja a helyzetét javítani, hogy közben az összeurópai pozíció romlik. Miért is?

Mivel a nagy tömegben érkezőket ma már minden tranzitország államigazgatása a határra érkezés után szinte azonnal hajóra/vonatra/buszra ülteti és továbbszállítja, mára a görög Kos vagy Lesbos szigetről csupán napok kérdése, hogy Németországban találja magát a jobb világot kereső.

Az utazás nagy része ráadásul ingyenes, sokszor még egy kis úti csomagot is biztosítanak számukra az össznépi utaztatásban részt vevő országok. Nyárig a teljes útszakaszon embercsempészek által szervezett utazás veszélyes, drága és viszontagságos volt (gondoljunk csak a Parndorf melletti tragédiára). Mindez mára – kis túlzással – kedélyes kirándulássá szelídült. (Legalábbis a korábbi rendszerhez képest.) Hogyan reagálnak a potenciális bevándorlók? Racionálisan követik a közgazdaságtan törvényeit, élnek az olcsó, szinte ingyenes opcióval és igénybe veszik a tranzitországok grátisz utazásszervezési szolgáltatásait. A bevándorlás iránti kereslet drasztikusan nőtt.

Közben mi van a kínálattal?

A médiát elemezve jelen pillanatban nem tudom megállapítani, mi Európa valódi célja: minél több menekült befogadása vagy éppen ellenkezőleg, a menekült áradat visszaszorítása. A politikusok nyilatkozatait hallgatva az előbbi, ugyanezek politikai megítélését figyelve (lásd Merkel népszerűségének hanyatlása, osztrák tartományi választások, stb.) inkább az utóbbi.

Ez a jelenség pedig már a közeljövőben drasztikus változásokat determinál a vezető politikusok véleményében. Vagy ha mégsem, akkor azok személyében.

Miért is foglalkozik az Alapblog a menekültkérdéssel? Csupán azért, mert egy erőteljesen szélsőjobb felé tolódó európai politikai paletta nem biztos, hogy a legjobb tőzsdei környezetet hozza magával a jövőben. Mintha az európai tőzsdék ezt a forgatókönyvet áraznák mostanában…