Technológiai cégekből befektetési bankok

Sok anomáliáról tudósítottunk már, ami a mostani pénzügyi piacok sajátosságaiból eredeztethető, itt van még egy, amire a Financial Times hívja fel a figyelmet.

Már néhány éve tart a folyamat, hogy a legnagyobb technológiai cégek, mint az Apple vagy a Google, bankként viselkednek. Ezek a cégek egyrészt hatalmas készpénzállományon ülnek, másrészt nagyon alacsony (értsd: akár negatív) kamatozással tudnak további kölcsönt elvenni – amit aztán magasabb kamatozású, egyéb vállalatok kötvényeibe fektetnek. Tehát bankként viselkednek: olcsón forráshoz jutnak, amit drágábban kihelyeznek.

Növekvő Apple készpénz- és adósságállomány

                                     Forrás: Apple, HOLD Alapkezelő                                 

A Credit Suisse egy közgazdásza 1.000 milliárd dollárnyi ilyen, jellemzően offshore parkoltatott vállalati vagyont elemzett, amelyet két okból is a kínai devizatartalékokhoz hasonlított. A piacmozgató ereje az egyik, a másik a „makroökonómiai bűn” miatt: Kína a merkantilista politikája, a cégek pedig az adóelkerülő politikájuk miatt halmoztak fel ennyi pénzt. E céges vagyon mintegy 80 százaléka a legnagyobb néhány technológiai cég (például Apple, Microsoft, Cisco, Google) kezében összpontosul, ennek felét tartják vállalati kötvényekben.

A tavaly decemberben elfogadott trumpi adóreform egyik fő eleme, hogy ezek a cégek most olcsóbban vihetik majd haza a külföldön tartott pénzüket. Ha ezt nem továbbparkoltatják kötvényekben, hanem részvény-visszavásárlásra vagy kisebb eséllyel beruházásra költik, akkor óriási eladók lesznek a vállalati kötvények piacán. Ez a QE ellentéte, azaz ráerősítenek a Fed szigorító ciklusára, emelve a kamatokat. Ráadásként tovább erősítve az adóreform vagyoni egyenlőtlenség növelő hatását: a részvény-visszavásárlásból árfolyam-emelkedés, abból pedig a tőketulajdonosok, jellemzően a vagyonosabb réteg jövedelme lesz. Csak ezúttal esetleg nem a bankokat hibáztatják majd a szavazók, hanem a technológiai cégeket.