Tényleg nem érti???

– a bankok alapból gonoszak,

– szándékosan átvágták az ügyfeleket a CHF-hitellel, és legfontosabb:

– ami árfolyamveszteség az ügyfeleknél képzõdik, az a bankok nyereségeként jelenik meg:

https://www.portfolio.hu/vallalatok/penzugy/lazar_nem_fogjak_elerni_a_bankok_a_celjukat.162475.html

Az elsőről lehet vitatkozni, a második kettő nettó marhaság.

2012-ben 1 milliárd 400 millió forint a törlesztő részlet, ami egymilliárd lenne, ha 180 forintos árfolyamon számolnánk. Azaz, ami nálunk 400 milliós árfolyamveszteség, az másnál a nyereség.” és még: Lázár szerint a bankok célja, hogy a helyi önkormányzatokat is konszolidálja az állam, vagyis egy összegben fizesse ki adósságaikat, amin a pénzintézetek jó nagyot szakíthatnának.” továbbá: Szerinte az nem mehet, hogy “a bankok meg markukat dörzsölve a tervezett nyereség sokszorosát vágják zsebre”.

Szavaiból az derül ki, hogy a CHF-hitelt afféle alacsony kamatozás forinthitelnek fogja fel, nem érti  a struktúrát és legfőképpen a bankoknak abban betöltött helyét. Így fordulhatott elő a végtörlesztéses eredeti javaslata is, miszerint minden devizaadósságot váltson forintra a bankrendszer (szerencsére valaki később elmagyarázta nekik, hogy ebbe nem csak a bankrendszer de Magyarország is belerokkanna, valószínűleg államcsődöt okozna).

A magyar bankrendszer a CHF-hitelezésben pusztán hitelközvetítõ volt. Közvetítőként beállt  a svájci bankrendszer és a magyar lakosság közé. Ennyi a sztori lényege. A svájci bankrendszer áttételeken keresztül hitelt nyújtott (CHF-ben) a magyar lakosságnak, úgy, hogy ebbe közvetítőként beszálltak a hazai bankok.

Mondjuk felvették a magyar bankok 3%-on CHF-ben (!!!) a hitelt egy svájci banktól és kihitelezték ezt a hitelt 6%-on (megint csak CHF-ben!!!) a magyar lakosságnak,többek között Hódmezővásárhely derék polgárainak (az ne tévesszen meg senkit, hogy a pénzt forintban adták oda”, mert csak annyi történt, hogy a CHF-et kiosztás előtt” leváltották forintra, de ettől függetlenül õk CHF-ben hiteleztek, és azzal is tartoznak a külföld felé). Ennél egyszerűbben ezt már nem lehet elmagyarázni, aki ebből nem tudja levonni a következtetéseket, az menjen vissza a középiskolába. A bankok nyeresége a kamatkülönbözet a 3% és 6% között, ennyit keresnek függetlenül attól, hogy hol a CHFHUF árfolyam, tehát nem szakítanak jó nagyot”. Pont annyit szakítanak 180-nál mint 250-nél. Illetve azért nem, mert ha az ügyfél a magas árfolyam miatt nem tud fizetni, akkor azt hitelezési veszteségként ők nyelik be (ennyivel csökken a nyereségük, és ha kellően sokan nem fizetnek, akkor veszteségesekké válnak). Tehát a bankok az ALACSONY CHFHUF árfolyamban érdekeltek, mert adósaik akkor fizetik vissza nekik a hiteleket, a magas CHFHUF árfolyam közvetett módon árt nekik.

Innentől kezdve a fenti populista megnyilvánulásokkal nem nagyon tudunk többet kezdeni, mint mondjuk argentín, ecuadori és venezuelai politikusok nyilatkozataival: értelmük nem sok, igazságtartalmuk hasonló mélységű, de arra azért jó, hogy az országba vetett bizalmat erősen csökkentse, újraindítsa a tőkemenekítést, megemelje Magyarország finanszírozási költségeit, egyszóval többmilliárdos károkat okozzon. Köszönjük.

Forrás: zsiday.hu