Tető

Nem vagyok igazán meggyőződve arról, hogy merre fognak menni a nemzetközi részvényárak, de ha fogadnom kellene, akkor inkább az esést látnám valószínűnek. A legfontosabb érdekesség, hogy az európai és amerikai kisrészvények immáron fél-egy éve nem mennek sehova, miközben a hangulat igen jó. Eközben a nagy indexek, néhány behemót vezetésével új csúcsokat döntögettek még pár napja is. Azaz, a vezetőréteg egyre szűkül. Ráadásul a vállalati kötvényspread-ek nyár eleje óta felfelé kúsznak (lásd pl itt ). Több hangulati felmérés alapján is eluralkodott acomplacency”: mindenki megszokta, hogy bikapiac van, és az eséseket szimplán csak meg kell venni. Az MDAX és a Russel 2000 határozottan úgy néz ki, mint ami kiépített egy nagy tetőt, s amiből komoly lefordulás jön.

Őszintén szólva nem látok olyan fontos fundamentális okot, ami miatt egy nagyobb medvepiacnak kellene elkezdődnie, de egy méretes és/vagy hosszú ideig tartó korrekció akármikor beköszönthet. Sőt, azon sem lennék meglepődve, ha egy nagyobb korrekció után a részvényárak akár 1-2 éven át sehova se mennének.

Nyilvánvaló, hogy nagyon viszket mindenkinek a feneke, nehéz a 0%-ot hozó készpénzben ücsörögni, de nem biztos, hogy sokkal jobban jár az, aki most kezd el mindenféle termékekben hozamra vadászni. Nem olyan rossz stratégia megvárni a piaci extremitásokat, még ha időnként akár 1-2 évig is türelmesen kell ezekre várni. Ahogy Cromwell mondta (illetve állítólag nem is, de ez most mindegy): “Put your trust in God, my boys, and keep your powder dry!”.

Forrás: www.zsiday.hu