Torzulás

A nullkamatok tartós fennmaradása olyan torzulásokat okoz a világgazdaságban, amelyeknek késõbb számos mellékhatása fog kibukni. Ideje lenne abbahagyni a morfiumkezelést ,mert a beteg már nemhogy nem érez fájdalmat, de rég kikelt az ágyából és járkál. Teljesen egyetértek Druckenmillerrel.

Forrás: BloombergFed policy seems not only unnecessary, but fraught with unappreciated risk…The odds are high that the Fed’s monetary experiment will be more disruptive down the road than the Fed anticipates.”  (Ja, és Drückenmiller nem Jancsibohóc: Forrás: BloombergFrom 1986 through 2010, he produced average annual returns of 30 percent at his hedge fund Duquesne Capital Management LLC”. Ez azt jelenti, hogy több, mint 500-szorozta a befektetõi pénzét 24 év alatt! )

Az, hogy a feltörekvő országokban hitelbuborék fújódott, az, hogy az amerikai vállalatok kötvénykibocsátásból befolyt pénzekkel hatalmas részvény visszavásárlásokat bonyolítanak le (ahelyett, hogy mondjuk beruháznának), az, hogy ismét eluralkodott a carry-play hangulat a tőkepiacokon (amelyek kipukkanása mindig nagy problémákat okoz) mind-mind ennek a perverz ösztönzőrendszernek köszönhető. Ezt eddig is tudtuk, de tegnapi megszólalásában Janet Yellen mintha arra tett volna utalást, hogy érzékelik a buborék fújódásának a jeleit (bár csak a biotech és social media szektorról szólt) és ha valóban jól nő a gazdaság, akkor készek normalizálni a kamatszinteket.

A következő 1-2 év fő sztorija véleményem szerint éppen ez a kamatnormalizáció lesz USA-ban (és Angliában), amelynek következtében a dollár vonzereje megnőhet, az euró finanszírozó devizává válhat, és a sebezhetőbb feltörekvő országok valamint vállalati kötvények piacai komolyabb megpróbáltatásokon mehetnek keresztül. Kockázati felár-tágulás, és nominális értelemben vett hozamnövekedés lehet számos kötvényjellegű eszközben, és ez valószínűleg kihat az egyéb eszközpiacokra is – ám ennek ellenére a világgazdaság fejlődése fennmaradhat. A nagy kérdés, hogy hogyan lehet erre az elméletre jó, konzisztens befektetési stratégiát építeni…

Forrás: www.zsiday.hu