Tőzsde kínai módra

Fából vaskarika, azaz a kínai   szabadversenyes pártutasításos kapitalizmus

Az elmúlt hónapokban a kínai kormány elbizakodottan párbajra hívta a szabadpiac erőit. Kilátásairól egy nagy kínai alapkezelő vezetője így nyilatkozott: „Nincs olyan csata, amit a kínai kormány meg nem tudna nyerni.”

Sokak szemében a tőzsde a kapitalizmus szimbóluma. Nem véletlen, hogy a Budapesti Értéktőzsdét a kommunisták, mint a „kapitalista kizsákmányolás fellegvárát” szinte azonnal bezárták (1948), és persze az sem, hogy Magyarországon a rendszerváltást követő első kormány szinte azonnal újraindította (1990). A nyugati országok vezetői szívesen tettek demonstratív látogatásokat, mint például Margaret Thatcher, brit miniszterelnök 1990-ben.

A kínai kommunista párt által épített sajátos kínai gazdasági rendszer sok furcsasággal bír, de ami az utóbbi néhány hónapban a kínai tőzsdéken történik, az a leggazdagabb fantáziával rendelkezőket is meglepi: a kínai kormány az elmúlt évtized gazdasági sikerei után elég erősnek érzi magát ahhoz, hogy a tőzsdét mozgató piaci erőket háttérbe szorítsa, ha azok az árfolyamokat nem az általa kívánt irányba mozgatják. Közvetlen utasításokat adnak a piaci szereplőknek részvényvásárlásokra, eladási moratóriumot hirdetnek a bennfentesek részére, közpénzekből rángatják felfelé az árfolyamokat, ideológiai harcot hirdetnek a shortolók és a rossz híreket közlők ellen.

Hogy mi lesz a sanghaji tőzsdével ha a „Védjük meg a tőzsdét!” mozgalom sikertelenül végződik, abba jobb nem belegondolni! Ha pedig sikeres lesz? Nos, ebben az esetben pont a tőzsde lényege fog jó időre elveszni: a soktényezős szabad piaci árfolyamalakulás. Nem túl rózsás jövőkép.

Egyébként a politika túlzott beavatkozása a gazdaságba (itt nem a normális jogszabályok megalkotását és betartatását értem) mindig a görög tragédiákat juttatja az eszembe: ha az emberek belekeverednek az istenek dolgaiba, abból hosszú távon ritkán születik jó.

Az elmúlt hónapokban a kínai kormány elbizakodottan párbajra hívta a szabadpiac erőit. Kilátásairól egy nagy kínai alapkezelő vezetője így nyilatkozott: „Nincs olyan csata, amit a kínai kormány meg nem tudna nyerni.”

Szerintem meg van. Nagy valószínűséggel éppen ez lesz az. Ezzel pedig a kínai vezetés a legfontosabbat veszítheti el: állampolgárainak a kormány mindenhatóságába vetett hitét. Márpedig ha a kételkedés szelleme kiszabadul a palackból, annak hosszú távú és mélyreható következményei lesznek.

Nem csupán Kínára korlátozódva…

Kiemelt kép forrása: businessinsider.com