Trade war a mezőgazdaságban

Szinte mindennap hallunk híreket az USA és Kína közti kereskedelmi háborúról, mely során körülbelül 2,9 milliárd dollárt veszít összesen évente a két gazdaság, mondta Wally Tyner, a Purdue Egyetem mezőgazdasági közgazdásza.

Az élelmiszer alapanyagok kereskedelme terén is jelentős átalakulás zajlik. Kína 2018-ban kevesebb sertést importált, mint korábban, összesen 2,2 millió tonnát, ami 12%-kal alacsonyabb, mint 2017-ben. Ennek egyik oka, hogy Kína fokozta termelését, de az afrikai sertéspestis miatt nem tudta olyan mértékben, hogy teljesen függetlenedni tudjon a külföldi sertéstől. A kereskedelmi háború eredményeképpen az USA-ból Kínába irányuló behozatal 37% -kal csökkent 2018 januárjától-szeptemberig. Németországból ugyanebben az időszakban 13% -kal többet importáltak a kínaiak.

Kína betiltotta az amerikai szójabab importot, az EU viszont megduplázta. Az Egyesült Államok most többet szállít az EU-ba. A 2018-2019. gazdasági év első felében az EU majdnem 7 millió tonna szójababot importált harmadik országokból, 12% -kal többet, mint az előző év azonos időszakában. A szezon fő szállítója az Egyesült Államok 5,2 millió tonnával (előző év: 2,3 millió tonna). Így az EU szójabab behozatalának háromnegyede az Egyesült Államokból származik, az Agrarmarkt Informations-Gesellschaft mbH (AMI) szerint. Kína az igényeit, mintegy 90 millió tonnát, főként Dél-Amerikából szerzi be, ami csökkenti az amerikai szójabab árat és vonzóvá teszi őket más, az EU-hoz hasonló importőrök számára.

Egyébként, a 2018. júliustól-decemberig tartó időszakban Brazília a szójababolaj második legnagyobb szállítója, 1,3 millió tonnával kevesebbet exportált, az előző év azonos időszakához képest. A többi exportőr Kanada, Paraguay és Ukrajna jelentősen kevesebbet termeltek, mint a 2017-18- as időszakban. A gazdasági év végén Brazília ismét az EU első számú szójabab-beszállítója lehet, mivel az új betakarítás januárban megkezdődött, még akkor is, ha a megtermelt szójabab mennyisége valamivel visszaesett az előző évhez képest. 2018. decemberben Kína folytatta a szójabab vásárlását az Egyesült Államokból, miután a G20 csúcstalálkozón az ország vezetői megállapodtak Argentínában, de Peking megtartotta a 25%-os vámot az olajos magvakra, ami fékezi a kereskedelmet.

A kereskedelmi háború egyelőre állítólag nem követel emberéleteket, azonban azt többször is halhattuk, hogy a tönkrement termelők annyira elkeseredtek, hogy végeztek magukkal. A Wall Street Journal elemzése szerint az Egyesült Államok középnyugati részén a gazdák 10 éve nem látott mértékben nyújtanak be csődvédelmet. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának adatai azt mutatják, hogy a 2018-as gazdaságok jövedelme 50 százalékkal kevesebb, mint 2013-ban! A marhahústermelők jövedelme 1,4 százalékkal, míg a tejtermelőké 7,1 százalékkal csökkent. A mezőgazdasági termelők számára is kiemelten fontos a megegyezés.

Forrás:

https://www.topagrar.com/markt/news/china-importierte-weniger-schwienefleisch-10267220.html

https://www.topagrar.com/markt/news/china-erwartet-kleinere-maisernte-10266138.html

https://www.topagrar.com/markt/news/boergermann-milchpreise-ueber-weltmarktniveau-10156218.html

https://www.topagrar.com/markt/news/eu-verdoppelt-sojaimporte-aus-den-usa-10153757.html