Triplahiszti

Három hete senki sem tudta elképzelni a tőzsdei esést. Ma senki sem tudja elképzelni az emelkedést. Valahogy így működnek a hisztik. És (rövid távon) a tőzsde az egyik legkiválóbb hisztibarométer, úgyhogy nézzük, mit mutat.
Van egy rettenetes vírusunk. Ugyan jól behatárolható, hogy kik számára rettenetes, mégis teljes országokat, városokat vonnak vesztegzár alá és azt kutatják, hogy ki ült két üléssel arrébb a buszon, mert akkor…micsoda? Megnézik, hogy azok hova ültek át, meg aztán azok és a testvéreik azóta melyik buszon ültek… és mindet tesztelik…? Dehogy nézik, dehogy tesztelik… Látszatintézkednek, mert a vevő megköveteli.

A média beszámol minden egyes ország, minden egyes halottjáról, hiszen „az a fontos hír”. Persze, csak akkor, ha a fontos hír definíciója az, hogy mire klikkel az olvasó. Az olvasó, amelyik – sajnos tudjuk jól – rettegni szeret. És mivel egyfolytában azt olvassa, hogy már megint a hányadik ember halt meg a melyik országban, ezért retteg is. A rettegő olvasó meg a politikus legjobb ügyfele, ezért aztán ki is van szolgálva. Van, ahol blokáddal és vesztegzárral, itt nagybetűs Operatív Törzzsel – és furcsa mód, még mi jártunk jobban. Az ilyen remek szolgáltatásban részesülő kuncsaft aztán még jobban retteg, még inkább klikkel, úgyhogy most már minden egyes betegről ír a média… Ördögi kör. Persze meg lehetne törni, csak nem kifizetődő – klikkekbe kerül.

Van egy rettenetes vírusunk, amiről tudjuk, hogy tízszer* halálosabb a szokásos influenzajárványoknál. Persze a 0-60 éves korosztályban ez még mindig kerekítve 0 százalékos halálozási arányt jelent, de erről ritkán olvasok.
Autóval munkába menni tízszer olyan veszélyes, mint BKV-val, biciklivel meg százszor. Mégse rettegünk tőle, mert kerekítve a biciklin is nulla százalékos a halálozási arány. Tudják, hogy a legbiztonságosabb közlekedési eszköz pedig a repülő? Mégis attól szokás rettegni. Tudják, miért? Én nem, de, hogy a médiának köze van hozzá, az hétszentség!
A vírussal kapcsolatban egy teendő van az alapvető higiéniés óvintézkedések mellett: a 70 (60?) év fölöttiek társadalmi érintkezését közel nullára csökkenteni. Nem jár gazdasági kárral (Magyarországon a lakosság 13 százaléka 70 fölötti, a gazdaságilag aktívaknak pedig elenyésző hányada), ezért könnyen megoldható. Lehet, hogy csak két hétig, lehet, hogy két hónapig, de így biztosan nem lesz túlterhelve az egészségügy és a lélegeztetőgép. A rettenetes vírusunk, így máris csak egy csendes influenzához hasonlítana, amit esetleg elkapunk, esetleg belázasodunk, esetleg egy hétig lábadozunk és néhányan kórházba kerülnek vele. Valahogy mégsem azt az egyetlen valóban fontos információt olvasom, hogy aki idős, az maradjon otthon, hanem azt, hogy a vírustól valamilyen misztikus módon áram és víz sem lesz és, hogy meghalt az első két beteg Németországban. Sajnálatos, de persze, hogy meghalt – hetente átlag 18 ezren halnak meg Németországban, a szokásos influenzajárványok idején pedig többen.

Most, hogy kihisztiztem magam a vírus kezelésén, térjünk vissza a tőzsdéhez, ahol ugyanazok az emberek, akik a vírustól rettegnek, most éppen a részvénybirtoklástól is. Persze ennek az is az oka, hogy az elmúlt években az emelkedés volt irracionális és most megy a normalizálódás. Érdekes látvány, pláne, amikor arra eszkalálódik a késégbeesés, hogy leesett az olaj ára. Amit kis túlzással ahhoz a „csapáshoz” lehetne hasonlítani, hogy valaki feltalálta a fúziós hajtóművet és immár vízzel üzemel a gazdaság. Jó, nem környezetszennyezés szempontjából, mert annak árt az olcsó olaj alapú üzemanyag, de hatékonyság szempontjából. Nehéz elképzelni, hogy erre a találmányra omlanának a tőzsdék, pedig sokan mennének tőle csődbe. Pláne nehéz elképzelni, hogy az összességében olaj-importőr európai gazdaságnak árt a dolog, mégis, az európai részvényeket sem kímélik.

Tudta, hogy idén a kínai tőzsde teljesít a legjobban? Olyan, mintha ott már nem rettegnének az ismeretlentől, talán mert nem ismeretlen. Persze a kínai tőzsde mozgásával kapcsolatban az embernek vannak fenntartásai, hátha csak betiltották az eladást, de egy Kínát követő elemzőház szerint az emelkedés őszintének tűnik. Egy másik őszinte Kína-indikátorunk a Bitcoin árfolyama, ami akkor emelkedik, ha Kínában valami baj van. Ez az indikátor jelenleg zuhan – Kínában nincs baj? És azt tudta, hogy a 2008-09-es válság óta (igazából még az is) minden tőzsdei esés hülyeségnek bizonyult? Persze csak utólag könnyű megmondani. Pláne nehéz úgy józanul mérlegelni, ha percről percre megtudjuk, hogy Magyarországon hány regisztrált beteg van. Hiszen az a fontos hír…

A pénzügyi válság legalja a tőzsdéken 2009. március 9-én volt. Tegnap is március 9-e volt. Éppen e sorok írójának a születésnapja. Mindenkinek békésebb születésnapot kívánok.

S&P500 alakulása 1980 óta

Forrás: Reuters

Forrás: Reuters

*„Csak” tízszer, mindaddig amíg van szabad lélegeztetőgép. A vírus vuhani kitörésénél az látszott, hogy abban a tartományban tízszer olyan halálos volt a betegség, mint Kína többi részén. A legnagyobb különbség éppen a túlterhelt egészségügy (a szabad lélegeztetőgépek hiánya) lehetett.  Tudjuk, hogy például Lombardiában a halálesetek 87 százaléka 75 év fölöttiek. Vélhetően a lélegeztetőgépeken is hasonló az arány. Ha az a 13% egyáltalán nem találkozna emberekkel, akkor a súlyos esetek 90-95 százalékát meg lehetne úszni.