Trump, a rombológolyó

Trump egyre inkább elemében van és hozza azt, amit a választói reméltek tőle: a wrecking ball-t. Magyarul talán rombológolyó a neve, az, amit épületek bontásakor lengetnek daruról. Persze nem egy konzekvens rombológolyó, hiszen a társadalmi elit vagyoni helyzetét még inkább bebetonozó adóreformot például nagy vakság lenne a status quo gyökeres felforgatásának hívni, de egy rombológolyónak is lehetnek kampányfinanszírozó barátai.

Az elmúlt hónapokban a vámháború az, ami a kedélyeket borzolja a világ tőkepiacain, elég ránézni az erős exportkitettséggel rendelkező európai autógyártó index (piros), vagy a többek közt a Mercedeseket gyártó Daimler (kék) árfolyamára.

Forrás: Reuters

Forrás: Reuters

Nem meglepő a dolog, hiszen ahogy a világgazdaság egyre inkább tolódott el a nemzetgazdaságok irányából a lényegesen hatékonyabb és – nem mellesleg – békésebb globalizáció felé, úgy csökkent folyamatosan az ennek a folyamatnak keresztbe tevő vámok mértéke a világban. Itt már nehéz elképzelni, hogy egy rombológolyó sok örömet okozna. A Merrill Lynch számításai szerint a jelenlegi Trump-fenyegetések olyan 60-70 évet repítenének vissza minket az időben.

Az USA által megvámolt termékek aránya a teljes importból (Forrás: Merrill Lynch)

Az USA által megvámolt termékek aránya a teljes importból (Forrás: Merrill Lynch)

Azonban ezekből a fenyegetésekből valójában még jól is kijöhet a világ. Ha megnézzük a Brexit-kálváriát, akkor az egyetlen racionálisan értékelhető érv a britek távozása mellett, hogy nem akarják azokat a vámokat, amelyeket az EU kényszerít rájuk. Igazából az EU lakossága sem akarja, csak legfeljebb nem tud róla. Ahogy Bastiat fogalmazott: „A protekcionizmus a fogyasztó áldozata a termelő számára.” De Rockwell szavai is segítenek rávilágítani a problémára: „Ha a hitelezés, a protekcionizmus és a kormányzati költekezés a prosperitás felé vezető út lenne, az emberiség már régen megteremtette volna a földi paradicsomot.”

Szóval lehetséges-e, hogy a kereskedelmi partnerek vámemelésekkel történő revolverezése a következő ábrán látható status quo üdvözítő összedőléséhez vezet?

Forrás: Worldometers, HOLD Alapkezelő

Forrás: Worldometers, HOLD Alapkezelő

Mint látjuk, az ábra tele van zöld négyzetekkel. Ezek azok az iparágak, termékcsoportok, ahol az EU a behozott termékekre átlagosan magasabb vámot vet ki, mint az Egyesült Államok. Nem csoda, hogy amikor Trump felvetette, hogy mi lenne, ha megszüntetnénk ezeket a vámokat úgy, ahogy vannak, akkor az európai (jobban mondva francia) autógyártók váltak a legsápadtabbakká. Én mindenesetre ez ügyben szurkolok neki, semmi problémám nem lesz azzal, ha olcsóbban vehetek amerikai hegedűt.