TRUMP és a jóslatok – A  magyar elemzők most jobban tudják – Paraszt bácsi a repülőn

Aki még nem unja a közelgő Trump korszakra vonatkozó  találgatásokat  jóslásokat, annak én is leírom a magam gondolatait három rövid fejezetben. Az 1. és 2. fejezett itt és itt olvasható.

3. fejezet

A Trump-érára vonatkozó politikai és tőkepiaci jóslatokat olvasgatva erőteljes deja vu érzés kerített hatalmába. A legtöbb elemző ugyanis az elmúlt évtizedekben tapasztalt politikai forgatókönyvek értelmezési tartományában képzeli el a jövőbeli események menetét. Nagy eséllyel tévednek.

Az, hogy egy nonkonformista módon gondolkodó vezető erőteljes politikai beágyazódással milyen felfordulást tud okozni egy ország belpolitikájában, azt mi magyarok már tapasztaltuk Orbán Viktor miniszterelnöksége és a Fidesz közel öt évig tartó alkotmányozó többsége kombinációjában. Mindenki másképpen ítéli meg ezt az időszakot, de tagadhatatlan, hogy a magyar politika (beleértve a monetáris és külpolitikát is) drasztikus változásokon ment keresztül, olyannyira, hogy viharai az 1956-os események után talán előszőr vetettek  ismét európai hullámokat.

Egy, az Alapblog olvasói számára nem ismeretlen barátom által narcisztikus szociopatának látott Trump, az immár egyaránt republikánus Kongresszus és Szenátus támogatásával igencsak átütő hatalommal fog rendelkezni, ráadásul a Legfelsőbb Bíróság összetételére is komoly hatással lesz. Nem gondolhatjuk komolyan, hogy nem lesznek drasztikus húzásai. Igen, igen, tudom, hogy az USA intézményrendszerének fékei és ellensúlyai nem lebecsülendők, de ne feledjük, hogy Trump, ha szociopata is, annak nagyon tehetséges. A politikán kívülről érkezve először végigküzdötte pártjának elnökjelölti gladiátor harcait, majd a legfontosabb küzdelemben is diadalmaskodott. Nem hiszem, hogy immár elnöki hatalommal felruházva, látványos meggyőzőképességével nem tudja megkötni a szükséges alkukat párttársaival.

Gondoljunk bele, ha a pici Magyarország kisebb turbulenciákat tudott okozott az európai politikában, milyen hatással lesznek Trump döntései a világban. Korrigálom magam: inkább ne gondoljunk bele!

Ha négy év múlva megkérjük az elemzőket, hogy jellemezzék az elmúlt időszakot, az őszintébbek vélhetően valami hasonló választ adnak, mint paraszt bácsi a repülés után, amit vulgaritása miatt inkább csak linkelek.