Trump és Twain

Aki még nem unja a közelgő Trump korszakra vonatkozó  találgatásokat  jóslásokat, annak én is leírom a magam gondolatait három rövid fejezetben.

1. fejezet

„A történelem nem ismétli önmagát, de  rímel” – mondta Mark Twain. Ez jutott eszembe a keddi amerikai szavazás előtti pénteken, mikor is Hillary győzelmére fogadva  a piacok hosszú lecsorgás után őrült emelkedésbe váltottak. A Brexit-szavazás előtt két nappal ugyanez történt. „Lehet, hogy mégis Trump fog győzni?” – villant fel bennem, de gyorsan témát váltottam, mert már régóta nem fektetek be olyan eseményekre spekulálva, amelynek megítélésében nem érzem magam kompetensnek.

Jól is tettem, mert Trump meglepetés győzelme (ez a rím) hírére zuhanásba váltó tőzsdék a nap végére emelkedésbe  váltottak, s végül a Dow Jones 2010 óta a legnagyobb heti emelkedést produkálta. (Azaz a tőzsdetörténelem nem ismételte önmagát). Aki tehát Clinton győzelmét várta, nagyot csalódott, aki pedig Trump győzelmével járó árfolyamesésre, az szintén.

Ismét egyetértettünk a kollégákkal, hogy bizony ez a tőzsdézés nehéz szakma! (Oké, tudom, az  acélkohászoknak és a bányászoknak sem könnyű…)

Folytatjuk…