Trump önbizalma

Donald Trump mostanában éli át kormányzásának (nem kizárt, hogy életének) legnehezebb napjait, de ennek ellenére az önbizalma szemmel láthatóan a helyén van!

Az előzmények néhány mondatban: Trump elnök bizalmasa, egyben magánügyvédje, Michael Cohen a napokban vádalkut kötött az amerikai nyomozó hatóságokkal, bevallotta, hogy az elnök utasítására hallgatási pénzt fizetett két hölgynek annak érdekében, hogy ne teregessék ki Trumppal való kapcsolatukat. Ezzel a lépéssel tiltott kampányfinanszírozást követett el, ami bűncselekménynek minősül. Továbbá feltételezhetően Cohen fajsúlyos információkkal rendelkezik Trump orosz kapcsolatairól, hiszen ő az elnök egyik legrégebbi üzleti bizalmasa. Trump Twitter üzenete a történtekre a következő volt: „Ha valaki jó ügyvédet keres, határozottan javaslom, hogy ne vegye igénybe Michael Cohen szolgáltatásait!”

Ugyanazon a napon, néhány perc eltéréssel Paul Manafortot – aki az elnök kampányszervezője volt a 2016-os választások alatt – adócsalásért és többrendbeli banki csalásért letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Például ukrán politikusok részére is lobbizott, azonban az itt elkönyvelt bevételekről elfeledkezett említést tenni az adóbevallásában. Trump így reagált: „Paul Manafort jó ember. Dolgozott Ronald Reagannel, dolgozott egy sor más politikussal is az évek során. Nagyon szomorú vagyok miatta.”

Robert Mueller, a Donald Trump kampánycsapatának munkatársai és orosz tisztségviselők közötti, a 2016-os elnökválasztás idején történt összejátszást vizsgáló különleges bizottság vezetője lassan, de alaposan halad a nyomozással. Több konkrét orosz ügynököt is megnevezett már, akik aktívak voltak a választás napján. Lassan a kapcsolatrendszerükre is fény derül. Már ott tart, hogy ha Trump nem hajlandó együttműködni vele és a bizottsággal önszántából, hivatalos idézést fog küldeni neki! Szeretne információkat kapni bizonyos személyekkel kapcsolatosan.

Egyre többet hallani arról, hogy az elnök ellen akár el is indulhat az impeachment (közjogi felelősségre vonási) eljárás – főleg Cohen lekapcsolása után. Az eljárás során az elnököt el lehet mozdítani a helyéről. Az eljárás ötlépcsős és meglehetősen bonyolult, részt vesz benne a Képviselőház, a Szenátus és a Legfelsőbb Bíróság is.

Az impeachment lehetőségére Donald Trump önmagát meg nem hazudtolva reagált. Egy videóinterjúban kifejtette, ha az eljárás megindul ellene, akkor a pénzpiacok össze fognak omlani, és mindenki el fog szegényedni az országban. Egy biztos a sok kérdés közepette, az elnök önbizalomhiányban nem szenved!