Trump választási programja és az iPhone 8-ba épített dzsinn esete Mark Zuckerberggel

A terv szerint, ha megdörzsöli az új iPhone 8 hátulját, akkor a „Siri” nevű szoftver dzsinnhez hasonló módon fizikai valójában fog megjelenni tulajdonosának, és már lehet is tőle kívánni, kérni, kérdezni. Hihetetlen, mire képes az új technológia. Azonnal lehet is venni az Apple részvényeit, ez igazán nagy dobás lesz…

A bökkenő csak az, hogy ez egy álhír. Azok közül is egy elhíresültebb, mivel (dacára a „komoly” ellenőrzésnek) bekerült a Facebook „trending” felületére. Ez az a lista, amiből a Facebook minden felhasználónak megjelenít cikkeket a felhasználó híráramlatában, annak érdeklődési köre szerint. Így ezt a cikket valószínűleg elég sokan olvasták.

Donald Trump megválasztása óta még felkapottabb téma lett az álhírek elterjedése és annak hatásai. Több tanulmány is úgy találta, hogy bár az álhírek számossága kevés a valós hírek között (a Facebook alapítójának nyilatkozata szerint a Facebook híreinek kevesebb mint 1 százaléka álhír, ezért felesleges is vele sokat foglalkozni), mégis komoly veszélyeket rejt magában, mert az álhíreket jóval többen olvassák és többet is osztják meg a felhasználók, míg a hírek közel 60 százalékát nagyjából senki sem olvassa. Vagyis az az 1 százalék megjelenésszámmal korrigálva nem is biztos, hogy olyan kicsi súlyú probléma.

Az álhíreknek pedig komoly gazdasági és politikai hatása van. „Lovasember” kollégám írt arról, hogy a Big Data jelenség megfelelő elemzésével miképpen juthatott Trump azzal kapcsolatban információhoz, hogy kinek milyen üzenetet küldjön, de legalább ilyen fontos volt az is, hogy folyamatosan és sokan olvassák. Könnyen kijelenthető, hogy ő volt 2016 egyik legmeghatározóbb álhírgyártója és ezáltal az egyik legolvasottabb politikusa is. A választások után meg is jelent jó pár elemzés arról, hogy bár a közvélemény-kutatások szerint veszítenie kellett volna, de a közösségi hálózatokon mért adatok alapján egyértelmű győztesnek tűnt már a választások előtt is.

A fentiekből több tanulságot is levonhatunk:

  1. Oda kell figyelnünk rá, hogy mennyire hiteles az, amit olvasunk, mert tudattalanul és sokszor tudatosan is befolyásolni szeretnék a gondolatainkat.
  2. Befektetőként nem szabad lebecsülnünk az álhírek jelentőségét! Hamis vagy félrevezető cikkek is jelentősen befolyásolhatják befektetéseink árát, a megválasztandó politikus személyét stb. Álhíreket írni és megjelentetni mára komoly iparággá fejlődött.
  3. A közösségi média sok esetben jó/jobb előrejelző lehet, mint sok sajtóorgánum vagy közvélemény-kutatás, ne becsüljük le a Big Data jelentőségét!

+1 Sajnos úgy tűnik, hiába olvassuk el egy álhír cáfolatát, attól még az álhír tartalma részben benne marad a tudatalattinkban, ezzel nincs mit tenni, de jó róla legalább tudni.

Kíváncsi vagyok, vajon hányan fogják dörzsölgetni az új iPhone 8-at, amikor kijön. Ne lepődjünk meg rajta, ha az USA-ban látunk pár dzsinnt váró embert az utcán. Ne essünk hasonló hibába! Érdekességként itt tudják elolvasni az „eredeti álhírt”.