Túl a gyors jelentéseken

Az idén több mint 30 százalékkal nőtt a hazai részvényalapok vagyona

A tőzsdecégek második negyedéves gyorsjelentései nem okoztak túlzott meglepetéseket a hazai részvényalapok körében, nagyobb portfólió-átrendeződéseket nem terveznek.

A hazai részvényalapok nettó eszközértéke 3,6 százalékkal, 42,103 milliárd forintra bővült július folyamán az előző hónaphoz képest, miközben a befektetési alapokban lévő vagyon volumene 3,6 százalékkal mérséklődött. A bővülés azonban szinte kizárólag az árfolyamnyereség számlájára írható, a részvények továbbra sem mozgatják meg a magánszemélyek fantáziáját. A befektetők többsége rugalmatlan – magyarázta Szabó László, a Concorde ALAPKEZELŐ vezérigazgatója, hozzátéve: arra sem hajlanak különösebben, hogy a megtakarításaikat diverzifikálják a különböző típusú befektetési alapok között. Az elkövetkező időszakban nem nagyon várható erőteljes árfolyamemelkedés a hazai börzén, egy alacsonyabb kamatszint viszont jót tenne a részvényeknek – latolgatta a részvénypiaci kilátásokat Szabó László.

A tőzsdecégek első féléves gyorsjelentései nem okoztak túlzott meglepetést, így lényegében nem is történt átrendeződés a Concorde Részvény Alap portfóliójában, ahol továbbra is 75 százalék körül mozog a részvénykitettség. Az egyes vállalatokat nézzük inkább – fogalmazott az alapkezelő vezetője, s így a portfólió gerincét jelentő blue chipek mellett zömmel Brau-, Graphisoft-, illetve áramszolgáltatói részvények találhatók a csomagban.

A negyedéves számok az OTP Alapkezelő részvényalapjánál, a zömmel blue chipeket tartalmazó Qualitynél sem vezettek átrendeződésekhez. Egyedül a Richter Gedeonban meglévő kitettségüket próbálják mérsékelni, mivel a gyógyszeripari részvény utóbbi napokban tapasztalt árfolyamemelkedése nem biztos, hogy arányban áll a cég fundamentumaival – magyarázta Honics István portfóliómenedzser. Az év eddigi részében a lengyel és a cseh börze elszaladt a budapesti mellett, ám a forint árfolyama körüli mizéria lecsendesedését követően a BÉT is felkapaszkodhat – véli Honics István.

Forrás: Világgazdaság – 2003. augusztus 22.