Túltoljuk

Úgy tűnik, hogy 2021-ben a világban igen komoly inflatórikus boom bontakozik ki. Ennek az az oka, hogy az idén a gazdaságokba tolt stimulus jelentős része állampolgároknak történő közvetlen kifizetés (munkanélküli segély, támogatás, Kurzarbeit, stb) volt (Magyarország kivétel ez alól), amelyet nem tudtak és nem is mertek elkölteni a pénzt megkapók, ezért ez extra megtakarításként halmozódott fel. Ugyanakkor a vírus terjedése miatt még idén is jelentős további stumulusokat indítanak a kormányzatok (EU: NextGen, US: Green New Deal, stb.), és e kettő hatása egyszerre zúdul 2021 tavaszának végétől a világra.

Egyszerre várható kormányzati beruházási program és jelentősen megugró lakossági fogyasztás is (azaz nagyon erős kereslet) – miközben a vírusválság miatt bizonyos kínálati kapacitásokban fennakadások, beszűkülések alakultak ki (egyszerű példa: bezárt, tönkrement sok szórakozóhely, étterem, hotel, és amikor majd a sok millió turista kiszabadul/megjelenik, akkor nem lesz hely, és az árak felrobbannak – de sok más szektorban is vannak hasonló jelenségek).

Ami egészen elképesztő az az, hogy az árupiacokon már most igen jelentős áremelkedés zajlik. Itt van például a DJ gabona index:

Vagy a fémek:

Vagy akár a világkereskedelem jelentős részét bonyolító konténerhajók árindexe (a this year 2020, last year 2019):

Mind ugyanabba az irányba mutatnak: már most komoly globális fellendülés zajlik a kormányzati stimulusok miatt, és a fentiek alapján ez idén a második félévben turbófokozatba fog kapcsolni. Hasonló jelenségre a világtörténelemben leginkább akkor volt példa ha egy ország gazdaságát “felrobbantotta” egy olyan háború, amelyben ő maga nem nagyon vett részt, csak beszállítóként volt kedvezményezettje, pl. USA 1914-17. Ezzel kapcsolatban két ábra, az elsőn az amerikai acélárak, és ipari termelés látható az első világháború idején, a másodikon a nominális részvényárak (a megugró infláció miatt a reálárak 1917-től már lefelé tartottak!).

Ráadásul most a jegybankok explicit megmondták, hogy nem érdekli őket az infláció, sőt örülnének ha végre felmenne, és erősen fogadkoznak, hogy évekig nulla/mínusz lesz a kamat.

A konklúzió egyértelmű: totálisan túlstimuláljuk a gazdaságokat 2021-ben, aminek kiugró növekedés, de egyben meglepetésszerűen megugró infláció lehet az eredménye. Egyben a pénznyomtatás, hatalmas költségvetési hiány, és nulla kamatok a pénzek értékvesztése felé mutatnak, ami jó a kevésbé infláló országok devizáinak, és a nemesfémeknek is. Ami a részvényeket illeti, ez a környezet kifejezetten kedvező (alacsony kamatok+nagy növekedés), de az USA-ban bekavarhat az esetleges vállalati adóemelés, illetve a jelenlegi nagyon optimista piaci hangulat.

A gazdaságpolitikusok pedig abbéli félelmükben, hogy (mint már többször az elmúlt években) túl hamar szigorítanak (akár fiskálisan, akár monetárisan) valószínűleg nagyon megengedőek lesznek, és hagyják elszabadulni a folyamatokat…