„Úgy kezeljük, ahogy saját megtakarításainkat is” – videó

A Concorde Columbus abszolút hozamú alap, az infláció felett minél magasabb reálhozamot igyekszik elérni hosszú távon. Az alapkezelőt egy egész csapat segíti elemzéseivel. A kockázatos eszközök aránya magas, ezért legalább 4-5 évre ajánlják.

A Concorde Columbus igazi csapatmunkában készül: az alapnak 2007-es indulása óta két kezelője van, Cser Tamás és Móricz Dániel, ezen kívül a Concorde Alapkezelő teljes elemzői csapata is segíti őket. Az abszolút hozamú alapot „ugyanúgy kezeljük, ahogy saját megtakarításainkat is” – mondja Móricz Dániel. Nem rövid távra terveznek, hosszú távú reálvagyon-növekedést, azaz infláció feletti hozamot igyekeznek elérni. A döntéseket fundamentálisan, értékalapon hozzák, figyelve a makrokörnyezetre is. Olyan eszközöket, értékpapírokat keresnek, amelyeket a piac félreáraz. „Szerintünk a piac nem hatékony, így alapos elemzői munkával többlethozamot lehet elérni” – mondta Cser Tamás. Mivel Közép-Kelet-Európában rendelkeznek a legnagyobb helyismerettel, ezért a befektetések többsége innét kerül ki, de szabadon fektethetnek be más régiókban is. Az alap az abszolút hozamú alapok többségéhez hasonlóan shortolhat is, ami árfolyamesés esetén hoz bevételt. Az alapkezelő többféle kockázatkezelési módszert alkalmaz, a legfontosabb közülük a diverzifikáció. Mind eszköztípusok, mind földrajzi megoszlás, mind devizák szerint igyekszik megosztani a tőkét. A kockázatos eszközök aránya ötven százalék felett van, a befektetési jegyek árfolyamának ingadozása rövid távon átlag feletti, ezért a befektetést legalább 4-5 évre ajánlják.

Az alap fontosabb adatai

Az alap neve: Concorde Columbus Globális Értékalapú Származtatott Befektetési Alap

Alapkezelő társaság: Concorde Alapkezelő Zrt.

Alapkezelő honlapja: www.privatvagyonkezeles.hu

Portfóliómenedzser: Cser Tamás és Móricz Dániel

Indulás időpontja: 2007. szeptember 4.

Devizanem: HUF

Befektetési politika szerinti kategória: abszolút hozamú

Földrajzi/devizális kitettség: globális (közép-kelet-európai fókusszal)

Fő forgalmazási hely: Concorde Értékpapír Zrt.

További forgalmazási helyek: Concorde Értékpapír Zrt., Equilor Befektetési Zrt., Erste Befektetési Zrt., Hungária Értékpapír Zrt., Raiffeisen Bank Zrt., Sopron Bank Burgenland Zrt., OTP Bank Nyrt., SPB Befektetési Zrt.

Vételi jutalék a fő forgalmazási helyen: 0 Ft

Visszaváltási jutalék a fő forgalmazási helyen: 5 százalék

Kockázati szint: magas

Ajánlott időtáv: 3-5 év

Elszámolás napja (T+?): T+3

Jegyzési időszak (csak induló alapnál): –

Az alapkezelő pár mondatos bemutatása: A Concorde Alapkezelő a legnagyobb független (nem banki, biztosítói hátterű) vagyon- és alapkezelési szolgáltatásokat nyújtó társaság Magyarországon, amely az abszolút hozamra törekvő befektetési alapok piacán piacvezető pozícióval rendelkezik (a számításhoz felhasznált adatok forrása a BAMOSZ). Abszolút hozamú stratégiát folytató alapjai hosszabb távon is öt-tíz százalékpont közötti felülteljesítést értek el a kockázatmentes hozam felett indulásuk óta. Az alapkezelőben a multi-manager szemlélet érvényesül, ahol az egyes portfóliókezelők a saját befektetési stílusuknak, filozófiájuknak megfelelő, szigorú kockázatkezelést alkalmazó mandátummal rendelkeznek. A társaság kezelt vagyonának indulás óta történő folyamatos és stabil növekedése eredményeként, 2013. március végén a társaság kezelt vagyona elérte a 250 milliárd forintot.

Forrás: Privátbankár.hu – 2013. július 10.