Új és új életre kelő utca

Van Budapest szívében Lipótvárosban egy hangulatos, fákkal szegélyezett szűk utca, amely lassan a főváros egyik emblematikus jelképévé növi ki magát. Korábban csak a precíz útikalauzok után errefelé kószáló turisták, és a céltudatos magyar műkincsvadászok célpontja volt. Hiszen a Falk Miksa utcában és környékén találhatók hosszú évek óta a legigényesebb galériák, műtárgykereskedések, aukciós házak.
Ahogy minden rendes európai nagyvárosban van egy tematikus negyed, ahol a művészetek találkoznak, így természetes, hogy a budapestiekben is feléledt az igény arra, hogy bárki, korra, nemre és pénztárcára való tekintet nélkül részesülhessen ebben a különleges, egyszerre bohém és egyszerre tanítóművelő hangulatban. Az utca kereskedői, „üzemeltetői” között már régóta beszédtéma volt, hogy ahogy Párizsban vagy Brüsszelben rendszeresen meghívják a galériák ügyfeleiket, törzsvásárlóikat egy kötetlen délutánra, estére, úgy Budapesten is jó lenne, hogy zene és egy csésze tea vagy pohár bor mellett közelebbről is megismerhesse egymást eladó és vevő. 2006 tavaszán egy baráti társaságban született meg az ötlet, hogy a Falk Miksa utca is nyisson a nagyközönség felé, így jött létre a Falk Art Fórum Antik és Modern Művészeti Fesztivál, amely idén, 2009. április 18-án immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre Belváros-Lipótváros önkormányzatának kiemelt támogatásával.
A Fesztivál persze nem jöhetett volna létre, ha nincs az első perctől kezdve olyan mecénás, aki a program mögé áll. A Falk Art Fórum alapító szponzorának, a Concorde Alapkezelő Zrt.-nek igazgatója, Bilibók Botond, így emlékszik a kezdetekre: „Amikor a szervezők megkerestek a Falk Art Fórum gondolatával, akkor felidéztem nekik a Concorde Alapkezelő indulását. A Concorde Értékpapír Zrt. mögött már négy sikeres év volt, amikor a döntés megszületett egy vagyonkezelő társaság, a Concorde Alapkezelő indulásáról. Hosszú távra terveztünk. Az első időszak az óvatos alapozásé volt. Nagyon körültekintően, konzervatív befektetési szemlélettel, ügyfelekkel szembeni maximális empátiával kezeltük a ránk bízott, akkor még kis vagyont. Mára közel 190 milliárd forintos vagyont kezelő társasággá nőttünk, s a legnagyobb független magyar vagyonkezelő cég vagyunk. A Falk Art Fórum szervezőit azzal biztattam, hogy bátran fogjanak bele. Adjanak néhány évet maguknak és az eredményességet csak akkor szabad megítélni. Minden kezdet nehéz, sok akadályt kell legyűrni, de következetes, kitartó munkával sikerülni fog. Nagyon jó úton halad a FAF ebbe az irányba. Biztos vagyok benne, hogy a fővárosnak szüksége van egy élettel és galériákkal teli koncentrált helyre, ahol sokan hasznosan, a felfedezés örömével tudnak végigsétálni A FAF ehhez katalizátorként járul hozzá.”
Egy biztos: a Falk Miksa utca április 18-án újra nyitva! Tárlatvezetésekkel, színpadi programmal, a Kard Rendje Társaság harcbemutatójával, az Ezüstkóp Fotópályázat díjkiosztójával, az Artkatakomba művészeti klub bemutatkozásával, padfestéssel és a sajátos franciás elegáns hangulattal vár mindenkit a budapesti Művészeti Negyed, egy kiadós sétára és nézelődésre a Kossuth tér és a Szent István körút között.

Forrás: Haszon magazin – 2009. április 30.