Új eurós befektetési alappal rukkol elő a Concorde Alapkezelő

A devizás vállalati kötvényekkel a befektetési alapkezelő várakozásai szerint évi 9-10 százalékos éves hozamot lehet elérni.

A Concorde 2016 Devizás Vállalati Kötvény Származtatott Befektetési Alap portfóliója jellemzően magyar vállalati kötvényeket tartalmaz majd, így a futamidő végére a jelenlegi hozamszintek alapján a banki betéti kamatokénál várhatóan jelentősen magasabb hozamot érhet el. Az alap zárt végű, 2016. november 30-án jár le, de a BÉT-re is bevezetik.

Előreláthatóan OTP 2016, OTP Perpetual, Opus, Mol senior, Magnolia, esetleg az Erste Perpetual kötvényei, illetve az MNV Richter, az MFB, valamint a magyar állam devizában denominált eurós kötvényei lesznek majd az alapban. Aktív kereskedést a papírok nem igényelnek majd, de kedvező piaci körülmények esetén nem kizárt, hogy átrendezésre kerül a porfólió – áll a befektetési alapkezelő tájékoztatójában.

Miért jó vétel a Concorde Alapkezelő szerint?

– Euróban akár 9-10 százalékos éves hozam érhető el (tehát évente számítva, a teljes futamidő, tehát az 5 év során), ami lényegesen meghaladja az euróban jelenleg elérhető „akciós”, rövid lejáratú eurós bankbetétek kamatait is.

– Az alap befektetési jegyeinek névértéke csupán 10 euró, így az 50-100 ezer euró névértékű vállalati kötvények szélesebb kör számára elérhetők.

– A befektetési jegy TBSZ-re tehető, futamideje is hasonló a TBSZ-éhez, így a befektetés adómentes is lehet.

– Az alapot Magyarország egyik legjobb alapkezelője, a Concorde Alapkezelő kezeli, amely az esetleges piaci változásokra gyorsan tud reagálni.

Főbb kockázatok a Concorde Alapkezelő szerint

– A magyar eszközök tartós leértékelődése (például az IMF megállapodás hiánya miatt), vagy a kötvénykibocsátók és a garantőrök fizetésképtelensége.

– A hozamok emelkedése vagy a kötvényárfolyamok másodpiaci esése átmeneti veszteséget jelenthet.

– Kevésbé likvid, nincsen napi nettó eszközértéken forgalmazás.

– Jelentős euró kamatemelkedés esetén az évi 9-10 százalékos hozam esetleg már kevésbé vonzó.

Forrás: HVG.hu – 2012. január 22.