Új lottó – Ön megvenné?

Az elmúlt pár hétben Citadella néven író kollégámmal együtt én is egyre inkább tapasztalom, hogy sokakat elkapott a lottóláz. Hiszen ki ne szeretne 225 Ft befektetésével milliárdos lenni. Sőt a játék sem nehéz, pusztán 5 számot kell eltalálni és dőlnek a milliárdok. Mivel a játékot sokan hasonlítják a befektetésekhez, ezért gondoltam matekolok egy kicsit rajta. Jó befektetés-e a lottó?

Mindenki tudja, hogy az 5-ös találat esélye viszonylag csekély. Hogy mégis miért játszanak annyian, azt egészen 1979-ig elméleti módszerekkel nem tudta magyarázni a közgazdász szakma. A kérdésre a viselkedési pénzügyeknek nevezett közgazdasági irányzat két ikonja Kahneman és Tversky 1979-ben publikált Prospect Theory című tanulmánya adta meg a várva várt választ. A tanulmány lényege, hogy az emberekre általában jellemző (befektetéseknél is), hogy felülértékelik az alacsony kockázattal bekövetkező, de nagy hozamú eseményeket. Vagyis annak ellenére, hogy tudják (sejtik), hogy 225 forint befektetéssel a valószínűségeket is figyelembe véve folyamatosan buknak, mégis játszanak, mert nagyon nagyon kicsi eséllyel egy a több millió játékos közül milliárdos lesz.
Az emberek ilyen jellegű viselkedésének lehalászására jött létre a szerencsejáték mint üzletág és bizony jó pár befektetési termék is.

Visszatérve az ötös lottóra számoljunk egy kicsit erre vagyis a 21. játékhétre:
A várható főnyeremény: 3 727 millió forint. Ahhoz, hogy biztosan nálunk legyen az öttalálatos szelvény 43,949,268 darab szelvényt kell kitöltsünk. Pontosan ennyiféle 5-ös kombináció van 1-90-ig. Ha feltesszük, hogy csak egy öttalálatos lesz és nem foglalkozunk a 4-3-2 találatosokkal (ez egy erős feltevés), akkor egy darab szelvény kitöltésével 1/43,949,268 az esélyünk, hogy megnyerjük a főnyereményt, vagyis 1 / 43,949,268*3 727 millió = 84,8 Ft lesz a várható nyereségünk. Tehát ezen a héten egy szelvénnyel várhatóan 140 forintot fogunk bukni.

Eljutottunk a címben ígérthez. Ajánlok egy új lottó játékot. Sőt rögtön kettőt is. Olyat aminek várható nyeresége pontosan azonos az ötös lottóval:

1. Játék: 225 forintért mondjon egy számot 1 és 43,949,268 között. Amennyiben pont ezt a számot húzzuk ki szombaton a 43,949,268 apró golyó közül, akkor Ön és azok akik pont ugyanezt a számot tippelték a 3 727 millió forintos fődíjon osztoznak.
2.  Játék: Ön befizet most 225 forintot és biztosan nyer! A nyereménye 84,8 Ft lesz, amit a szombati show után átvehet bármely lottózó pénztárában a 225 forintba kerülő szelvénye ellenében

Az első játék tökéletesen megegyezik az ötös lottóval (leszámítva, hogy a 4-3-2 találatosok nem kapnak semmit). Bár tálalásban talán nem olyan szép, mint a klasszikus játék. A 2. játék kifizetéseiben egyezik meg, de a véletlen szerepe eltűnik a játékból. Ön melyiket játszaná szívese(bbe)n?

Zárásul még egy gondolat: ahhoz hogy a lottón biztosan nyerjünk meg kell játsszuk az összes lehetséges kombinációt. Ez a jelenlegi lottószelvény ár mellett 9 889 millió forintba kerülne. Vagyis ha az össznyeremény 10 milliárd forintra nőne, akkor 9.889 Mrd forint befektetésével tudnánk keresni egy hét alatt 111 millió forintot. Van tehát olyan pillanat, amikortól a lottó jó befektetés. Persze itt is van egy nem elhanyagolható kockázat: nem biztos, hogy egyedül nyerünk, vagyis elképzelhető, hogy osztoznunk kell majd a főnyereményen. De hát kockázat nélkül nincs hozam, még a lottóban sem…

Fotó: www.bevezetem.hu