Új utakon az MNB

A korábbi években az MNB ugyanolyan ortodox inflációkövetést hajtott végre, mint az ECB. A Válság azonban egyértelművé tette, hogy a jegybankok szerepe jelentősen megváltozik, és egyre jobban bele fognak folyni az aktuális gazdaságpolitikába, azaz visszatérünk azokhoz az időkhöz (50-60-70-es évek), amikor effektíve nem működtek független intézményként. Ebben a tekintetben a Matolcsy-fordulat óta a magyar jegybank elvált a korábbi ECB-féle modelltől, és egyre inkább a Fed-modellt követte, sőt. Ennek megfelelően az MNB újraértelmezte saját célját, és a szűk inflációkövetésen túlmenve kettős célt tűzött maga elé. Eddig a fő, szinte kizárólagos cél az infláció alacsonya tartása volt, és emellett ha tudott, az MNB segíthetett a gazdaságpolitikának (de ez utóbbival nagyon korlátozottan élt). Az új módi szerint az MNB fő célja a gazdaságpolitika támogatása (habár nem ez a deklarált cél), mindaddig amíg ez nem veszélyezteti az inflációs folyamatokat. Ez nagyon jelentős változás, és az elmúlt hónapokban számos jelét láttuk. Magyarul: 2012-ig az infláción kívül semmi mással nem foglalkoztak, azóta pedig az infláció csak afféle kötőfék: mindent csinálhatnak, amíg azzal nincs baj.

Mivel a gazdasági fellendülés elején tartunk, és még igen magas az adósságszint (különösen az államé), így jelenleg a fő célkitűzés az alacsony kamatszint, és mivel ez nagyon fontos – erről korábban írtam – ezért ettől csak akkor térne el a jegybank ha súlyos stabilitási vagy inflációs kockázatokat látna, de erre csak akkor van esély egyelőre, ha a forint drasztikusan begyengül – ez ellen azonban könnyedén tudnak védekezni intervencióval. Így hát, mindaddig, amíg az államkötvényeinket megveszik, és a forint-euró árfolyam nem megy 330-340 fölé, nem valószínű, hogy az MNB kamatot emelne. Nem viccelnek, amikor azt mondják, hogy tartósan alacsony lesz a kamatszint.

A nagy kérdés, hogy mi lesz, ha/amikor a britek meg az amerikaiak elkezdenek kamatot emelni, mekkora turbulenciát okoz ez a piacokon. Ha tehetik, ezt is kiülik kamatemelés nélkül…

Számomra ebből az következik, hogy az MNB törekedni fog az alacsony, de még inkább negatív reálkamatra (nem fognak megijedni ha eléri a 3%-ot az infláció, sőt még 4%-nál sem nagyon kapkodnák magukat). Szerencsére a lakosság számára van lehetőség még ilyen környezetben is reálkamat elérésére, viszonylag egyszerűen:

www.allampapir.hu

Forrás: www.zsiday.hu

Fotó: nepszava.com