Új világ küszöbén a pénzügyi szektor

Nemrégiben olvastam, hogy a Bank of America három, teljesen automatizált, ügyintézők nélküli bankfiókot nyitott az Amerikai Egyesült Államokban. Az ügyfelek azért nem maradnak tanácsadók nélkül, rendelkezésükre állnak más bankfiókok dolgozói videóhívásokon keresztül.

A történet több gondolatot indított el bennem. Az első és legnyilvánvalóbb az, hogy a technológiai fejlődés és a digitalizáció megállíthatatlanul terjed világunkban, nem csak az iparban, hanem a pénzügyi életben is. Nem is oly sokára földrengésszerű újításokkal fogunk találkozni, akár az automatizált tőzsdei kereskedési, akár a vagyonkezelői rendszerek, továbbá az értékpapír-elszámolások és nyilvántartások területén.

Azonban az ügyfelek a változást nem egyformán élik meg, a személyiségtípusaikból adódóan vannak, akik könnyebben és vannak, akik nehezebben. Személy szerint tizenkét éves múlttal rendelkezem az ügyfélkapcsolattartás terén és a tapasztalatom az, hogy Magyarországon túlnyomó többségben a konzervatív, személyes kapcsolattartáson keresztüli megközelítés a bevett gyakorlat, pedig a világ lassan átlép rajta. Az újítások bevezetése és elfogadtatása komoly feladatot és felelősséget fog róni a pénzügyi szektor szereplőire.

Látni kell azonban, hogy a teljesen digitalizált bankfiók sokkal költséghatékonyabb működést eredményez a tulajdonosok számára (nyilván nem ellenségük saját pénztárcájuknak), így egyre jobban előtérbe fog kerülni ez a működési modell. Fel kell ismerni még időben, hogy emberek tízezreinek munkája fog fölöslegessé válni az elkövetkező években a pénzügyi szektorban (is) – az más kérdés, hogy kellő mértékben felkészítik-e a társadalmat a döntéshozók a változásokra?

Az ügyfeleknek pedig hozzá kell majd szokniuk a szinte teljesen önálló ügyintézéshez, vagy mégsem? Ha felteszem a kérdést, hogy vajon lesz-e az ügyfeleknek olyan beszélgető partnerük az új világban, aki professzionálisan segíteni fog befektetési döntéseket meghozni? A válaszom az, hogy igen! Sokat lehet olvasni, hogy a mesterséges intelligencia legyőzi a sakkbajnokokat, a vadászpilótát és a pókerbajnokot, látható, hogy van némi előnye az ember agyi kapacitásaival szemben…