Új világ?

Olvasom, hogy új világ jön a banki átutalásoknál. A pénz mától 2 órán belül érkezik meg, hiszen napi 10-re emelik az elszámolási ciklusok számát, és az üzemidőt is meghosszabbítják valamivel. Valójában mindez a régi világ aprócska, marginális javítgatása. Múlt századi technológia toldozása-foldozása.

A 21. században mások a távlatok. Például a bitcoin utalások átlagosan 10 percen belül érkeznek meg, napi 144 elszámolási ciklussal működik a rendszer és természetesen nincs leállás, 0-24-ben üzemel. Lassan már 7 éve megy. Ráadásul nehezített pályán, hiszen nincs központi számítógépes szervere, amin a tranzakciók egyszerűen lekönyvelhetők, továbbá a szabályozási/hatósági jogkör hátszele nélkül.

Persze a bitcoin a magánszféra csúcsterméke és természetes dolog, hogy az állami intézmények lassan reagálnak a technológia fejlődésére, az új lehetőségekre. Nincs ebben semmi meglepő, korábban is írtam róla. És nem csak az utalások sebességéről van szó. Olyan hasznos szolgáltatások épülhetnének be a pénzügyi közműbe, amiket elképzelni sem tudunk. Így hát csak azt szeretném mindenkiben tudatosítani, hogy ez közel sem az új világ, hanem az események után évtizedekkel kullogó hatóság apró lépése.

Forráswww.superposition.hu