jún.
12
2017

Újból az amerikai hitelpiac miatt aggódhatunk?

Az USA-ban az adósság szintje a válság utáni csúcspontjára ért akár a vállalati, akár a háztartási szektor adatait nézzük. Amíg a kamatok alacsony szinten tartózkodnak és a gazdasági növekedés is kitart, addig komoly problémára nem kell számítani, viszont a diákhitelek helyzete már most is aggasztónak tűnik. 44 millió amerikai rendelkezik jelenleg diákhitellel, amiből már 8 millióan a késedelmes törlesztők táborába tartoznak.

Az amerikai adósság újból problémát okoz?

Az USA-ban a teljes adósság szintje, beleértve a lakossági és a vállalati adósságot rekord szintre ért el az utóbbi évek során. A háztartások teljes adóssága 2017 I. negyedévében mintegy 12,73 ezer milliárd dollárra rúgott, amihez hasonló szintet legutoljára a válság idején lehetett látni. A vállalati adósság pedig folyamatosan növekedve az 58,25 ezer milliárd dolláros szintet is elérte 2016 végén. Mindent egybevéve a becslések szerint az állami és magánadósság már a GDP 350%-ára rúg, ami duplázódni fog az elkövetkező 30 évben.

Ez a tény sokak számára aggasztó jelnek bizonyul, mivel a legutóbbi recesszió is a háztartási adósság felrobbanásával kezdődött el. Ugyanakkor az is teljesen nyilvánvaló, hogy a múlt nem feltétetlen ismétli önmagát, hiszen azóta a feltételek is jelentősen megváltoztak az amerikai gazdaságban. Most a lakosság adósságszolgálata is egészséges képet mutat, ráadásul a háztartási adósság GDP-hez viszonyított szintje is bőven a csúcs alatt van. Ugyanakkor azt is fontos megjegyezni, hogy a múltban súlyos problémát okozó jelzáloghiteleknél is sokkal jobb jelenleg a helyzet, ugyanis míg a válság előtt a hitelfelvevők 10%-a volt késedelemben a törlesztéssel, addig most csak 3,5% ez az arány.

Háztartások teljes adósságának alakulása az USA-ban

Amire már évek óta felhívják a figyelmet, az a diákhitel adósság szintjének alakulása, ami az elmúlt 10 év alatt mintegy 170%-kal nőtt és mára az 1400 milliárd dollárt is eléri. A 44 millió diákhitel adós közül körülbelül 8 millió már késedelembe esetek a törlesztéssel, így a default ráta a 10%-ot is meghaladja. Ez a még hasonló állományú hitelkártya- és autófinanszírozási hiteleknél jellemző nem teljesítő adósok arányát is jelentősen meghaladja. Ráadásul a felsőoktatásban tanulók a tandíjak és a tanulás költségeinek emelkedése miatt egyre nagyobb hitelösszegeket kénytelenek felvenni. Az átlagos hitelösszeg csak az elmúlt 10 évben 70%-kal növekedett, így ma már a 34 ezer dollárt is eléri (vagyis a 9,5 millió forintot, az induló törlesztőrészlet pedig havi 50 ezer forint körül mozog).

Ugyan a diákhitelek helyzetét sok elemző már fenntarthatatlannak tartja, azonban a probléma súlyosbodása akkor várható, ha a kamatok növekedésnek indulnak, illetve a gazdasági növekedés is lassulni kezd (hiszen ez a háztartási jövedelmeket is hátrányosan érinti). Ebben az esetben a már most is kilátásban lévő adósság elengedésére, illetve hitelterhek könnyítésére lesz szükség. Egy pályakezdő amerikai már most is hatalmas, 40 ezer dolláros adóssággal kerül ki az egyetemről, ami megfelelő jövedelemtermelő képesség hiányában nagy gondot okoz a fiataloknak.

Emellett a másik aggodalmat a vállalati adósság relatíve magas szintje kelti, csak 2010 óta az amerikai vállalatok adósságállománya az IMF becslése szerint 7800 milliárd dollárral nőtt. Ráadásul 2008 óta megnövekedett azon cégek aránya is, amelyeknél megnőtt a sérülékenység mértéke, tehát az emelkedő kamatkörnyezet jelentős problémát okozhat a kamatterhek növekedése miatt (az IMF szerint a cégek 22%-át is érinti a probléma). Azonban a vállalati adósságnál sem kell addig problémára számítani, amíg az általános kamatszint alacsonyan van és amerikai gazdaság is dinamikusan növekszik.

Az írás forrásaként a következő három Financial Times cikk szolgált: 1. cikk, 2. cikk, 3. cikk.