Unortodox monetáris eszközök, az új jegybank elnök és az autós felelősség biztosítás

Aki már kötött autós felelősség biztosítást, tudja, hogy a legolcsóbb kombináció az autó alacsony teljesítménye és a középkorúnál idősebb sofőr, jó baleseti statisztikával. Ezzel szemben a leggyilkosabb kombináció egy 300 lóerős Ferrari tapasztalatlan, rossz „track recorddal” bíró vezetővel. A biztosító logikája (és statisztikája) szerint egy brutális sportautóval nyilván nagyobb kárt lehet okozni, mint egy Trabanttal.

Határozott véleményem szerint a beharangozott, az MNB által használandó, kiszélesített monetáris eszköztár (amelynek egyébként néhány elemét már most is alkalmazza a Jegybank) önmagában kezelhető kockázatot jelent, főleg, ha megfelelő tapasztalattal és piaci tisztelettel bíró kipróbált szakemberek garantálják, hogy a „monetáris lóerők” megfelelő kezekben összpontosulnak. Ez a kombináció a jelenlegi különleges időkben Magyarország számára ideális kombinációt jelenthetne.

Ha azonban a felturbózott, nitroval turbózott autónkba egy kísérletező kedvű, hiperaktív zavarodottat ültetünk sofőrnek, abból nagyon nagy bajok lesznek. Már első indulásunk előtt duplájára emelkedne felelősség-biztosítási díjunk és a karosszéria lakatosok már dörzsölhetik a tenyerüket.

Egyébként Ön be merné ültetni a gyermekét?