USD=CHF

Nem arról írnék, hogy egy dollár nagyjából egy svájci frankot ér, hanem sokkal inkább arról, hogy a dollár erősödése pont olyan fájdalmakat fog okozni a feltörekvő világnak, mint amit nálunk a svájci frank okozott. Nem aprócska balesetről, hanem várhatóan sokéves problémákról beszélünk.

Épp úgy, ahogyan a 2000-es évek elején svájci frank hitelekből finanszírozott lakossági fogyasztás húzta fel a magyar gazdaság teljesítményét, a feltörekvő országok jelentős részében, különösen a nyersanyagtermelőknél, hasonló időszak volt 2010-től, csak svájci frank helyett dollárban, és jellemzően nem a lakosság, hanem a vállalatok adósodtak el – egyébként a recept ugyanaz. Az egymást követő amerikai QE programok által mesterségesen alacsonyra nyomott hozamkörnyezetben bombaüzletnek tűnt a szándékosan gyengített dollárban hitelt felvenni, az egyébként is növekvő gazdaságokban és beruházni. A probléma abból adódik, hogy a hiteleket vissza is kell ám fizetni és pont úgy, mint a svájci franknál, a hitelvisszafizetés a devizát erősíti, igen hosszan tartó folyamat is lehet ez.

Az árupiacok beomlása éppen akkor gyengítette le ezeket a gazdaságokat, amikor a dollárkamatok elkezdtek emelkedni, aminek hatására a dollár erősödik. Iszonyatos kelepcébe kerültek ezek a vállalatok, és a mögöttük álló gazdaságok is: végtermékeik ára csökken, miközben adósságszolgálatuk hihetetlen mértékben megugrik, hiszen egyre drágább dollárban kell azt visszafizetni, ráadásul a kamatszint is emelkedik, 2015 elején 2-3 éves magasságokba emelkedett ezeknek a cégeknek a hozamfelára.

Pont, mint nálunk: egyszerre ugrik a kamat és az árfolyam. A magyar lakosság bevételei forintban voltak, de egyre magasabb kamatok mellett kellett volna visszafizetni az egyre drágábbá váló svájci frankot. A feltörekvőknél ugyanez a helyzet: miközben számos vállalat bevételei lírában/reálban/rubelben képződnek és ráadásul a recesszió miatt még lehet, hogy csökkennek is, a dollárban fennálló adósságot kellene visszafizetni, ami egyre több rubelbe, reálba, lírába kerül. És még a kamatok is mennek felfelé…

Pontosan tudjuk, mi a folytatás: növekvő rossz hitelállomány, még több hiteltörlesztés, ami tovább erősíti a dollárt, legyengülő lakossági kereslet, recesszió. Mi már átéltük, most a nemrégiben dollárban eladósodott országok jönnek.

Nem lennék most szívesen keleti nyitás :)

Forráswww.zsiday.hu