jan.
24
2019

Üzletünk végleg bezárt

Az év végével egy zöldséges és egy pékség is bezárt a környékünkön. Egy ideje lehetett mindkettőről sejteni, hogy nem fogják sokáig húzni, mivel érezhetően csökkent a kereskedők lelkesedése, és így az árukészlet mennyisége/minősége, ezért persze a forgalom is csökkent (a vége felé még szombat délelőtt sem kellett már sorban állni). Kívülről egyértelműen látszott, hogy belekerültek ebbe az ördögi körbe, és hogy a vég közel van. (Egyik sem az a bolt, amiről még tavaly nyáron írtam, de ugyanazon a környéken vannak. Az még bírja.)

Törzsvevőként erről a témáról is beszélgettem az egyik esetben az alkalmazottal a másik esetben a tulajjal és kiderült, hogy a bezárási döntésben a fentieken túl a legnagyobb szerepe a magas bérleti díjnak volt. Bérlői oldalról egyfelől még nehezebb lett volna kigazdálkodni a magas bérleti díjat, másfelől lelkileg nagyon megviselte a bérlőt, hogy amikor amúgy is rosszul megy a bolt még ez „az ág is húzza”, „mindenki nyer”, csak az ő pénze zsugorodik.

A másik boltot nem bérelte a kereskedő, mivel ő az ingatlan tulajdonosa, mégis, nála is a bérleti díjak emelkedése számottevő tényező volt a bezáráskor, mivel azt gondolja (abban bízik), hogy boltja kiadásával többet és könnyebben fog pénzt keresni, mint eddig.

Meglátjuk igaza lesz-e. Mivel kedvelem őt, szurkolok neki, hogy gyorsan sikerüljön találni egy stabil bérlőt, aki képes magas bérleti díjat kigazdálkodni a bolt üzemeltetésével.

Arra azért nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit fog árulni az új bérlő, mi az a szolgáltatás vagy termékkör, ami azon a helyen olyan forgalmat csinál, hogy kitermeli a bérleti díjat és eltartja a bérlőt.

Sok esetben „nyilván” arról van szó, hogy a bérbeadó nem hajlandó alkalmazkodni, ragaszkodik az adott (a hirdetett áron nehezen kiadható) ingatlan relatív magas bérleti díjához, mivel a piaci híresztelések és legendák szerint áraz (túl mohón).

Lehet, hogy csak nekem tűnik úgy, hogy egyre több a (sokáig hirdetett) kiadó üzlethelyiség?

És a másik: