Internetszabadság

Legfrissebb internetszabadságlista: Észtország már a második (!!) a világon, számos tekintetben mintaországnak tekinthető a régióból arra, hogy hogyan kell felzárkózni a fejlett világhoz: először értékrendben, és aztán ezt követi a gazdasági felzárkózás, a sorrend nem fordított. Ezen a listán amúgy Mo.-nak sincs oka szégyenkezni, 11-dik, ami nagyon nagy szó, teljesnek mondható az internetszabadság. Kína katasztrófálisan szerepel, az internetcenzúra lebontása nélkül meg is fog rekedni a növekedésben.

Egy grafikon a sok közül: internetszabadság vs. internetpenetráció vs. egy főre jutó GDP. Az olajállamok és a tök kakukktojás Szingapúr kivételével szoros a korreláció a net szabadsága és a jólét között. Teljesen érthető, hiszen mára alapvető gazdasági infrastruktúrává vált a szabad hozzáférés az információhoz.

A magyar egyetemek általában semmilyen rangsorban nincsenek a világ élvonalában, ez alól egy kivétel akad, a CEU, ami a most kezembe került pár hónapos rangsor alapján egy alterületen a 29-dik (!) lett a világon, megelőzve olyan apróságokat, mint King’s College vagy Univerity College London, és más alterületen is képes volt a legjobb 100-ba bekerülni – nem nagyon láttam, hogy ennek visszhangja lett volna. Igen nagy szó, és baromi nagy szellemi érték, hogy ilyen rangos, számos alterületen top világszínvonalat képviselő egyetem van Mo.-on, hála az alapító Soros Györgynek. Soros nem csupán egészen kiemelkedően tartós eredményességű spekuláns volt aktív korában, de a szociális tevékenysége is nagyon nagy jelentőségű, igen ritka együtállás e kettő.

Egy kis extrémség a madridi piacról: borjúorr

morrodeter