Energiapiac

A Tesla nagy hirtelen átadta a hollandiai gyárát, a termelés még nem kezdődik el, ezért az átadás inkább a VW botrány keltette marketing lehetőségek kiaknázásának újabb fordulója. Még két európai gyárat építene, ennek kapcsán megkeresték a magyar külügyet, hogy foglalkozik-e a kérdéssel, hogy az egyik esetleg Mo.-ra kerüljön:

„Nem látszik jelenleg annak realitása, hogy a Tesla – az egyelőre kis szériás luxuskategóriás – járműgyártását áthelyezze Európába, a Külgazdasági és Külügyminisztérium ezért eddig nem kereste meg a céget. Természetesen a Tesla működését a jövőben is figyelemmel kísérjük.”

Marhára képben lehetnek.

Az energiapiaci helyzet sok szempontból hasonlít arra, ami a 80-as években volt, sok országban alapvető változásokat hozott a tartósan alacsony olajár, pl. áttételekkel ez buktatta meg a Szovjetúniót is. Most is csomó energiatermelő állam recseg-ropog, pl. Nigéria is, amiről kevés szó esik, recesszióba fordult. Tán az se véletlen, hogy éppen most tartóztatták le Londonban a volt olajminisztert, Diezani Alison Maduekét, nem mellesleg 700 millió USD készpénzt (!) találtak a lakásában…

Megnéztem, melyek a top Google keresések éppen, a lefogott miniszteren kívül szinte csak focira kerestek, nem is tudtam, hogy Nigéria ennyire nyugatorientált ország. A jövőben biztos nőni fog a szerepe a világban és többet fogunk hallani róla, mert projekciók szerint 2050-re a harmadik-negyedik legnépesebb ország lesz a világon 400 millió lakossal (most: 182 millió), utolérve az USA-t, bő emberöltő alatt annyi új népességet produkálva, mint amennyi ma az EU lakosságának 40%-a (!): a jelek szerint jó nagy piac lesz a focibajnokságok számára. :-)

Miért keres rá ennyi nigériai arra, hogy mikor van a Google születésnapja?

Egy kis kitekintés a gazdaság, bankrendszer aktuális állapotáról, a bankközi kamatok pl. pénteken 30%-ra ugrottak.