Venezuelai haramiaállam

Russel alulteljesítés kezdődött, hiszen elesett benne a Draghi-para mélypont, amikor a nagy indexekben nem. Persze ebben az illkvid decemberi periódusban nem érdemes sokat beleolvasni a viselkedésbe.

A venezuelai illiberális haramiaállam bukása: vannak Venezuelán túlmutató tanulságai. Az egyik inkább reménykeltő, ezek szerint legalábbis a nyugati kultúrkörben a XXI. század egyéni szabadságjogokat lábbal tipró többségi diktatúrái sokkal lágyabbak, mint a XX. századiak, meg lehet őket dönteni választásokon, a mai efféle represszív rendszerek sokkal élhetőbbek, mint a 70-80 évvel ezelőttiek. A másik elkeserítő: 16 év és az olajbeesésnek is köszönhetően teljes gazdasági összeomlás kellett a piac- és idegenellenes demagógiával elbutított venezuelai lakosságnak, hogy felismerje, ami a kezdetektől tudható volt, hogy az államosító, piaci viszonyokat felszámoló rezsim csődbe viszi az országot, minden ilyen kísérletnek ez volt és ez lesz a vége. Szóval a mai tömegdemokráciák tankönyvekbe kívánkozó zsákutcája Venezuela, az iskolázatlan választók többsége tartósan megszavazza azt, ami rossz neki, és lelkesen asszisztál a saját kifosztásához – megfejelve azzal, hogy a normálisabbja rég elhagyta Venezuelát, 1-2 millió kivándorlót saccolnak a Chavez-rendszer miatt, és nagyrészt motiváltabb és képzettebb emberek mentek el, tehát az alulinformált választók aránya folyamatosan növekedett.

Függelék: Chile vs. Venezuela, szabad piaci rendszer vs. állami kontroll, a mai értékek valahol 19 000 USD vs 13 600 USD körül vannak, szóval 35 év alatt a chilei GDP bőven háromszorozódott, miközben a venezuelai csupán harmadával bírt nőni…, az általános életminőségbeli különbségről meg ne is beszéljünk.

Hoppá, kb. 10%-kal megemeli az árait a magyar Uber: még mindig sokkal olcsóbb mint az eltorzított hatósági áras taxi, kb. ott van az ára, ahol a régi szabad piacon, de ezek szerint megnőtt a kereslet iránta, hiszen különben nem emelne.

A spanyolok a szinkronizálás beszüntetésén gondolkodnak, hogy javuljon az angol nyelvtudás. Ezt idehaza is meg kéne csinálni.