Önkéntes munka

Meglepő adat: az önkéntes munka egyes országokban igen jelentős GDP előállító tényező, OECD átlagban a GDP 1,9%-át adja, töredékére tippeltem volna. Sőt, vannak olyan államok, ahol ez a 3-4%-ot is eléri. Viszont Mo. OECD sereghajtó a maga 0,2%-ával, tízszer annyi (!) önkéntes munkát kellene végezni a polgároknak, hogy az átlagot elérjék – példát lehetne venni Lengyelországról.

volunt

Foci EB pótselejtező sorsolás elé. Elég nagy mázli, hogy Mo. a kiemeltek közé került, tehát nem kaphatja ellenfélül a sokkal nagyobb játékerőt és piaci értéket képviselő Svédországot, Bosznia-Hercegovinát vagy Ukrajnát. Noha a foci nem 100% matek, hogy az értékesebb csapat mindig legyőzi az értéktelenebbet, az esélyekről azért szól, ha összevetjük a csapatok piaci kapitalizációját, lássuk a szóba jöhető ellenfeleket:

A legkellemesebb ellenfél ezek szerint Norvégia volna. Meglepő, hogy a közvélekedés, igen nagy mintán, mégsem így gondolja, hanem elsöprő többséggel inkább a sokkal erősebbnek tűnő Szlovéniát választaná, talán azért, mert a kisebb országot gyengébbnek véli, de az ország méretének semmi köze nincsen egy válogatott erősségéhez. Dánia erősségét viszont helyesen érzékelik.

Ön szerint a pótselejtezőn melyik válogatott ellen lenne a legtöbb esélyünk kiharcolni az EB-szereplést? Szavazatok száma (57446)
Teljesen mindegy, egyik ellen sincs esélyünk… 43% (24445)
Szlovénia 39% (22278)
Norvégia 6% (3293)
Írország 5% (3101)
Teljesen mindegy, bármelyiket kiejtjük! 4% (2369)
Dánia 3% (1960)

Forrás: Nemzeti Sport online