Lidércnyomás Venezuelában

Ma indul a Ferrari IPO: a cég 10%-át adják el kb. 1 milliárd dollárért, tehát 10 milliárd dollárra van árazva a cég, amely 265 millió euró profitot csinált kb. 7200 eladott autón 2014-ben. Nem tűnik olcsónak, még akkor sem, ha évi 10 000 autóra tervezik felfuttatni a termelést, a növekedési potenciálja pedig korlátozott, mert sokkal több legyártott kocsi csökkentené a kocsik értékét és a rajtuk elérhető profitot, szóval inkább olasz iparmarketingnek tekinthető a kibocsátás, annak nem rossz. Egyébként az IPO piac eléggé behalt az elmúlt hetekben, több kibocsátást elhalasztottak, ami a piac egésze számára jó jelzés, hiszen az IPO nem más, mint egy nagy bennfentes eladás, ezért van piaci tetőkben sok, aljakban kevés, nem szamaritánus a bennfentes, hogy olcsó részvényt osszon, drágán akar eladni.

Venezuelában az állami média a héten közzétett egy telefonbeszélgetést, melyben az ország legnagyobb magánvállalatát birtokló Lorenzo Mendoza arról beszélt, hogy egy legalább 50 milliárd dolláros IMF-segélycsomagra van szüksége az országnak. Maduro elnök azonnal hazaárulással vádolta a „hosszúhajú arisztokratát” és bűnvádi eljárást helyezett kilátásba…

A totális lidércnyomás folytatódik az unortodoxia világfőhadiszállásán: 160% infláció, 10% GDP-csökkenés, áruhiány, mindez a világ legnagyobb ismert olajtartalékán ülve, állami beavatkozásos kommunista gazdasági modellel még egy ilyen nagy vagyon mellett is el lehet szegényedni, pl. piaci árfolyamon már csak havi 10 dollár a minimálbér, tankönyvi Nyersanyagátok. Érdekes lesz látni a közelgő választásokon, hogy a folyamatos agymosáson áteső lakosság még mindig képes megenni a sok mesét meg az állandó háborús frazeológiát a gonosz spekulánsokról, meg a még gonoszabb külföldiekről (minden demagóg/nacionalista rezsim kedvenc ellenségei a speki meg az idegen, ismerős?), akik hibáztathatók mindenért, vagy esetleg talál némi összefüggést a gazdasági összeomlás meg a másfél évtizede uralkodó rezsim által beállamosított, s így tönkretett gazdaság között.

Mivel hivatalos statisztika hónapok óta nincs (!), a pénzromlás ütemét csak becsülni lehet, a The Devil’s Excrement blog Arepa (lepény, utcai népi kaja, kb. a venezualai „lángos”) Indexe elég jó erre, ezek szerint lassan 200% közelében jár, gőzerővel inflálja az állam a lóvét.

HAI= Hyperinflated Arepa Index