Amcsi hozamok

A jelek szerint túl alacsony az amerikai munkanélküliség, az 5% az már kvázi nulla, ezért béremelkedés és inflációs nyomás is van és lesz, ami miatt mindenképpen kamatot kell emelni a Fed-nek: a kötvényeknek esniük kell és estek is, itt a kötvény medvepiac. Ez eleinte tán nem rossz a részvényeknek, hiszen a normálisabb kamatpálya a növekedésről beszél és most is alapvetően jól reagáltak a rossz hírre, főleg a növekedésérzékeny Russel (+1%), de később, ha folytatódik a kamatemelés és ciklus lesz belőle, lehetnek a hozamemelkedés miatt komoly részvénypiaci parák, a kérdés csak az, hogy a dollárerősödés mennyit végez el ebből az emelésből magából, hiszen kb. szigorítás hatása van. EU számára egyelőre paradicsomi állapot van, egyszerre tripla stimulus: euró gyengeség, olaj olcsóság, plusz nulla/negatív kamat, nem véletlenül volt emelkedés a reakció európai részvényben. Majd hónapokkal később az EKB valószínűleg a Fed után fog indulni, szokásos, hogy mindent lemaradva csinál, későn szigorít, későn lazít.

Tekintve, hogy az amcsi kétéves hozam máris 0,9% körül, ötéves csúcson áll, ebbe több emelés is be van árazva. A magyar hozamok persze inkább az európaiaktól függnek, de figyelmeztető jelzés, hogy a héten a meghirdetett mennyiség harmadát (!) sikerült csak eladni egyéves papírból,

ilyen alacsony hozam mellett nem akadt rá vevő,

itt is lehet hozamemelkedés, és ne feledjük, hogy nem a jegybankok, hanem a piac formálja a hozamokat. Senki sem hatalmasabb a piacnál.

Amcsi 2 éves hozam: dollárban van érdemi hozam, ez nagy újdonság.

Bujulás!

Buja Disznók+A Séf utcája, Bp., Hold utcai piac

Telitalálat a magyar gasztropápától, Bíró Lajostól, úgy látszik, amihez hozzányúl, abból siker lesz: a Buja Disznók egy malacos büfészerű evőhely a frissen kialakított galérián. Fő profil a rántott hús, 2200-ért két személy is bőven jóllakhat a remek minőségű klasszikus fogással, ahogy a nagyi csinálja a legjobb formájában a vasárnapi ebédhez. Ebből is látszik, hogy a jó konyhához, de az üzleti sikerhez sem kell sok, csak tisztességes alapanyag, lelkes hozzállás és egy csipetnyi finesz, itt nagyon beletenyereltek valamibe, nagyon trendi a büfészerű laza evés, a fiatalok közül pláne senki nem akar fehér abroszhoz ülni és szeretik az emberek a tradicionális, de nem a szokásos szemét minőségű kaját, ebédidőben szétszedik a vevők. A mellette futó Séf Utcáját is Bíró viszi, ott is remek, egyszerű magyaros fogásokat lehet enni: pacal, lecsó, sólet, resztelt máj és társai, a Hold utcából igazi kajamekka lehet, pláne, ha nem csak délután 5-ig lesz nyitva, ami a nyugati hasonló csarnoktrendeket nézve nettó hülyeség, pl. a fenomenális madridi Mercado de San Miguel is legalább éjfélig nyitva van. Értelmetlen egy vendéglői infrastruktúrát úgy fenntartani, hogy este nem lehet kihasználni.