Mégis van infláció

Hó végi/hó eleji erő után egy kis gyengeség hó közepe felé tartva.

EU kisker forgalom: szárnyalás van, majdnem +4% év/év alapon és szinte minden tagállamban nő, robog a belső fogyasztás, minden bizonnyal igen masszív, akár a vártnál nagyobb GDP-növekedés is van jelenleg az EU-ban. Ebből is látszik, hogy az EKB szokás szerint az esmények mögött kullog, amikor még élénkítésben gondolkodik, majd pár hónap múlva észre fogja venni, hogy ja, mégis van infláció, amikor majd a magasabb olajárak kikerülnek a bázisból. Fél év múlva már mibe, hogy szigorításról fognak beszélni? Legnagyobb növekedésű tagállamok: Románia +12% (!), Írország +8%, Lengyelország +6,3%, UK +6,3% (az a jó kis bevándorlás).

kisker

Forrás: Eurostat

Egyébként az Eurostatnál milyen címadási gyakorlat van már, hogy erre nagy növekedést mutató jelentésre azt írták címnek, hogy „Volume of retail trade down by 0.1% in euro area”? Draghi írta? :-)

Kiderült, hogy a hatóságok 28 esetből 28-szor (!) utasították el a LIDL áruháznyitási kérelmét, mert csak. Ennek fényében semmi csodálkoznivaló nincs azon, hogy nem pörög a vállalati hitelezés, ez a fő oka, ilyen nem jogállami, nem szabadpiaci viszonyok közé senki nem akar beruházni, és aki akarna, munkahelyeket teremtve, még azt is eltiltják tőle.

Az ilyen állami beavatkozásos modell amúgy frankón ki van próbálva Venezuelában.

Állami atlétikai dopping Mordorban: az egész maffiaállam veleje a csalás, a korrupció és a hazugság. Ugyanúgy működnek, mint a kommunizmusban.